Financiar

Fondurile de pensii mizeaza pe prudenta

Cei care au aderat la unul din fondurile de pensii facultative pot privi linistiti in viitor daca analizeaza valoarea activelor investite la un an de la debutul acestui sistem.

Activele fondurilor de pensii de pe pilonul III sunt in crestere: valoarea totala a activelor nete a atins, la sfarsitul lunii iunie, 40,14 milioane de lei.

Dupa numarul de clienti, cel mai mare fond de pensii facultative este ING Optim, cu 25.686 de contributori, care a devansat BCR Prudent. Acesta din urma are, la ultima raportare, 24.712 clienti, si este urmat de AZT Moderato, cu 19.836 de clienti, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pe Pilonul III activeaza sapte fonduri de pensii , iar lista va fi completata de Raiffeisen Asset Management, care va lansa fondul Raiffeisen Acumulare, autorizat in a doua parte a lunii iunie.

Fata de luna mai, portofoliul de clienti al ING Optim a avansat cu 44,34%, pe fondul contractului incheiat de ING Asigurari de Viata cu Posta Romana, prin intermediul carui circa 14.000 salariati ai operatorului postal au incheiat contracte de pensii facultative.

Valoarea unitatii de fond, afisata pe site


Cei interesati de evolutia valorii unitatii de fond de la compania de pensii aleasa au la dispozitie site-ul fondului de pensii unde au investit si pot urmari structura plasamentelor.

Desi potrivit managerilor din piata aceasta evolutie este bine sa fie luata in calcul la mai bine de doi ani de la primele investitii, contribuabilii isi pot face o idee despre plasamentele efectuate de administratori.

La majoritatea fondurilor de pensii, structura investitiilor este in general prudenta, fiind alese cu precadere instrumente cu grad de risc scazut sau mediu.

Astfel, fondurile au ales, in proportie de 69%, titlurile de stat si obligatiunile municipale, 16% - depozite bancare , 9% actiuni listate si 6% obligatiuni corporative. In privinta activelor gestionate, BCR Prudent se mentine pe prima pozitie - 13,233 milioane de lei, secondat de AZT Moderato - 7,2 milioane de lei si ING Clasic - 7,03 milioane de lei.

continuearea in Adevarul 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea