Financiar

Fondurile de pensii mici pleaca din Romania

Cu un numar mic de aderenti la sistemul pensiilor private obligatorii, societatile din coada clasamentului nu sunt atractive pentru marile companii.

Surse din piata spun ca fondurile aflate in partea de jos a topului societatilor de pensii private vor renunta de bunavoie la administrarea portofoliului.

Cu doar 194 de clienti, Marfin Fond de Pensii este prima societate care a solicitat retragerea autorizatiei de administrare. Alte doua companii din coada listei, AG2R si Zepter, au anuntat ca vor sa vanda portofoliile de clienti.

In prezent, nu exista un cadru legal care sa reglementeze fuziunile sau preluarile intre fonduri, urmand ca norma privind fuziunile si achizitiile in acest sistem sa fie lansata spre dezbatere publica in cursul lunii aprilie.


Acest act normativ va reglementa situatia partici­pantilor daca o companie decide ca nu mai este rentabil sa administreze un fond de pensii privat.

Astfel, Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP) va trece la desemnarea unui alt administrator de pe piata care sa preia participantii existenti in portofoliul fondului aflat in incapacitate de a-si mai exercita obligatiile asumate prin prospect. Clientii implicati intr-o astfel de operatiune se vor putea transfera la oricare alt fond de pe piata, fara a li se percepe penalitati.

Dar cum s-ar putea ajunge la o astfel de situatie? Avand in vedere ca fondurile din coada clasamentului au initiat deja negocieri cu alti administratori, doar in urma unor discutii esuate s-ar putea cere retragerea autorizatiei si implicit iesirea de pe piata. Asa a fost si cazul Marfin, care se pare ca a fost in discutii cu trei societati dar nu a ajuns la niciun rezultat.

Portofoliul sau de clienti, de 194 de persoane, nu a fost atractiv pentru niciun fond din piata. Pretentii prea mari ale celorlalte fonduri din coada clasamentului ar putea duce in final la renuntarea de bunavoie la portofoliile de clienti.

Trei fonduri vor sa cumpere, trei - sa vanda

Zepter (1.649 de par­ticipanti), KD Fond de Pensii (7.233 participanti ) si Prima Pensie (17.070 participanti) vor sa vanda. Cei de la Prima Pensie s-au inteles, conform surselor din piata cu Interamerican, pentru o fuziune, atunci cand legislatia le-o va permite.

OTP Fond de Pensii (18.639 de participanti) isi vinde portofoliul de ade­renti pe Pilonul II catre BT Aegon, potrivit agentiei NewsIn. Pe de alta parte, AIG, Omniasig si BCR si-au exprimat intentia de a cumpara.

Administratorii mici de pensii obligatorii isi negociaza portofoliul la preturi cuprinse intre 150 si 200 euro pentru fiecare aderent, iar jucatorii cu peste 50.000 de participanti urmaresc consolidarea pozitiei prin achizitii sau fuziuni, au spus surse din piata. Despre Bancpost Fond de Pensii si de MKB Romexterra nu exista informatii despre vreo eventuala vanzare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea