Financiar

Fondurile de pensii ar putea avea un randament mediu de 8%

Un portofoliu de investitii care include 0% plasamente in private equity, 30% actiuni, 60% obligatiuni si 10% active lichide ar obtine un randament anual de 8% cu o rata anuala de risc de 6% pe an, releva un studiu Partners Group, pentru perioada ianuarie 1993 - decembrie 2007.

Practic, cum fondurile de pensii private au de regula un astfel de portofoliu, e posibil ca acesta sa fie randamentul mediu al fondurilor in perioada urmatoare. Mentionam ca rata de risc de 6% pe an semnifica pierderea ipotetica pe care o poate atinge un astfel de fond intr-un an prost pentru pietele de capital.

In schimb, un portofoliu de investitii care include 5% plasamente in fonduri de investitii de , 25% actiuni tranzactionate pe pietele de capital, 60% obligatiuni si 10% cash ar obtine un randament anual de 8,2%, cu o rata de risc de 5,7% pe an, mai arata studiul Partners Group. In concluzie, daca ar avea voie sa investeasca si in fondurile de capital de risc , randamentul fondurilor de pensii private ar creste in plus cu 0,2% anual.

„Dorim sa abordam fondurile de pensii private si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private cu o propunere rezonabila, in concordanta cu nivelul de cunoastere si de incredere in fondurile de investitii de capital de risc.

Astfel, credem ca, pentru primii cinci ani, indicele din portofoliu care ar putea fi luat in considerare pentru plasamente in private equity este de 3%. Acest nivel ar putea creste la 5% in urmatorii cinci ani si intr-un final la 7% din totalul portofoliului de investitii al fondurilor private de pensii“, sustine Robert Luke, directorul general al GED Capital Management.

Fondurile de investitii de capital de risc (Private Equity) reprezinta un instrument financiar pe termen mediu si lung care presupune achizitia unei cote din capitalul unei companii. Fondurile realizeaza infuzii de capital companiilor nelistate pe bursa, asigurand o sursa vitala de finantare pentru afacerile cu potential de dezvoltare, care poate fi folosita pentru lansarea de noi produse si tehnologii, achizitii sau pentru eficientizarea parametrilor financiari.

Fondurile de investitii de capital de risc sunt deosebit de active pe piata investitionala din Romania incepand din perioada tarzie a anilor ’90, iar in prezent majoritatea celor mai puternice fonduri globale si regionale au deschis birouri de reprezentare si in Romania.

Un studiu realizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca in Polonia randamentul anual al fondurilor de pensii private a fost de 12-15% in perioada 2002-2007, in Ungaria, de 8% in 2006, in Bulgaria, de 12,88% in perioada 2005-2007, in Cehia, de 3,7% in perioada 2001-2005, iar in Chile, de 10% peste inflatie timp de 25 de ani.

Practic, dupa cum se poate observa, randamentul fondurilor private de pensii are variatii mari de la tara la tara. Si asta datorita investitiilor realizate de managerii fondurilor. Un randament anual de 8% in Romania nu ar insemna practic ca toate fondurile de pensii vor avea acelasi castig. Unele vor avea mai mult, iar altele mai putin.

In schimb, randamentul mediu de 8% ar face ca fondurile cu crestere mai mica de 5% sa dispara din piata. Mentionam ca, in prezent, un fond de pensii nu poate avea un randament mai mic de 3% fata de randamentul mediu al pietei.

Dan Odagiu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea