Financiar

#fmi #economie #scadere #prognoza

FMI prognozeaza o scadere economica cu 8% in Romania anul acesta

Reprezentantii Fondului Monetar International estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an si au le-au spus oficialilor romani, in cadrul discutiei de miercuri seara de la Guvern, ca ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, daca Executivul reduce suplimentar cheltuielile, informeaza NewsIn. Bugetul actual, convenit in martie cu FMI, prevede un deficit de 4,6% din produsul intern brut in 2009, fiind construit pe o estimare de contratie a economiei cu 4%.

"Estimarea FMI privind evolutia economiei in acest an arata ca vom avea o contractie economica dubla fata de cea convenita in martie, respectiv de 8%, si, in aceste conditii, deficitul bugetar va trece de 8% din PIB. Reprezentantii Fondului ne-au spus ca ar accepta un deficit bugetar de 8%, cu conditia ca Executivul sa ia masuri pentru a creste veniturile la buget sau pentru a taia din cheltuieli", a spus pentru NewsIn un participant din delegatia romana, prezent la discutiile de miercuri seara, care a adaugat ca "si noi mergem pe un deficit de 8%, insa credem ca economia nu va scadea cu mai mult de 7-7,2%".

Oficialul a precizat, insa, ca marja pentru cresterea veniturilor la buget este foarte redusa, in conditiile in care orice majorare a taxelor, cum ar fi cea a cotei unice, ar aduce incasari insuficiente la buget si "ar ingreuna si mai mult activitatea agentilor economici".

"In aceste conditii, singura masura viabila pe care o poate lua guvernul pentru a se incadra in tintele impuse de FMI este sa opereze o noua reducere a cheltuielilor bugetare ", a precizat oficialul guvernamental.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea