Financiar

#fiscalitate #investitii #romania #investitori

Fiscalitatea instabila si lipsa finantarii franeaza investitiile straine in Romania

Problemele pe care le acuza mediul de afaceri din Romania nu sunt putine si nici noi, iar unii dintre investitorii straini au reusit sa se adapteze la ele. Formalitatile birocratice, modificarea permanenta a Codului fiscal si lipsa de finantare, intr-un context amplificat de amprentele crizei financiare, vor face insa ca investitorii straini sa nu mai gaseasca la fel de atractiv mediul local de afaceri, spun antreprenorii. Scepticismul investitorilor se resimte inca de la inceputul anului, investitiile straine directe (ISD) coborand numai in primul trimestru cu aproape 45% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor Bancii Nationale.

In primele trei luni ale acestui an, investitiile straine nu au depasit 2,055 miliarde euro, fata de 3,695 miliarde euro cat s-au inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Din acest motiv, estimarile nu indica investititii mai mari de 5 mld. euro, in 2009, potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Cele mai mari probleme care franeaza derularea sanatoasa a mediului de afaceri nu au doar considerente economice, apreciaza investitorii straini. Instabilitatea fiscala, povara birocratica si conditiile aspre de finantare ivite in plina criza economica sunt deficiente care vor face ca redresarea economica sa fie mult mai dificila dupa perioada recesiva, considera acestia.  

Impozitarea afacerilor fluctueaza de la an la an

Cea mai mare piedica pe care autoritatile o pun investitorilor straini este, de departe, instabilitatea fiscala, iar taxele aparute pe neasteptate - unde impozitul forfetar ocupa primul loc in topul celor mai inventive biruri, nu stimuleaza nicicum increderea antreprenorilor, ba, mai mult, provoaca perceptii negative asupra mediului de afaceri romanesc.

"Principala nemultumire a tuturor firmelor existente pe piata este, fara nici un fel de dubiu, modificarea permanenta a cadrului fiscal, lucru care nu permite stabilirea unui program de investitii clar si aduce in schimb o lipsa totala de siguranta", spune Jose Manuel Sanchez, director general in cadrul Pryconsa Romania, companie care ofera consultanta imobiliara.

Legi aplicate dupa ureche

Perspectiva birocratica nu lasa nici ea loc pentru o derulare mai buna a activitatii din mediul investitional, iar legislatia romaneasca este aplicata dupa ureche, spun unii investitori. Daca infiintarea firmei este o procedura pe care orice antreprenor o poate depasi prin serviciile unui avocat, problemele serioase apar pe parcursul activitatii, spune Ana Ghidu, director Ibiza House, companie are activeaza din 1999 pe piata imobiliara romaneasca.

"Sunt foarte multe legi care reglementeaza activitatea, multe taxe in diverse acte normative, legislatie pe care nu o gasesti grupata undeva. In plus, de multe ori sunt neclaritati iar fiecare organ de control interpreteaza legislatia dupa cum i se pare mai potrivit. Asa ca, oricat ai dori sa respecti legislatia, este imposibil ca la un control sa nu se gaseasca ceva. Intotdeauna autoritatile vin sa te amendeze, nu sa te indrume", marturiseste directorul Ibiza.
sursele de finantare pentru sectorui privat devin tot mai restranse si costisitoare. Dintre toate, piata imobiliara este aproape "inghetata", iar initiativele pe care le poate aduce Guvernul sunt binevenite, dar nu la fel de eficiente, considera jucatorii din constructii.

In ce priveste programul "Prima Casa", acesta trebuie sustinut in aceeasi masura si de catre banci care sunt "elementul-cheie" in deblocarea segmnetului imobiliar, mai spun investitorii. "Programul 'Prima Casa' este o intentie sociala buna, insa nu este o masura anticriza decat prin ricoseu - si acesta foarte slab - pentru ca nu "dezgheata" lucrarile de acum. Inainte de a stabiliza piata imobiliara si a crea locuri de munca, cu consecinte favorabile bugetului de stat, acesta nu creaza cerere de materiale de constructii, iar  lantul slabiciunilor continua", explica Ghidu.

"Asa cum este conceput acum programul, banca acorda credit doar pentru imobilul existent, pentru a pune ipoteca imediata, iar piata imobilelor existente se va misca fara efecte in economie. De aceea spun ca este un program social si nu unul anticriza", adauga reprezentantul Ibiza House.

Firmele straine se gandesc la concedieri si in toamna

Nesiguranta in mediul de afaceri romanesc ii determina pe multi dintre antreprenorii straini sa se gandeasca de doua ori inainte sa demareze sau sa continue investitiile existente, iar blocarea proiectelor aduce totodata si sistarea recrutarilor de personal sau concedierea angajatilor.

Reprezentantii Pryconsa au ales sa anuleze primul proiect pe piata romaneasca programat pentru sfarsitul anului trecut, ceea ce a blocat implicit si programele de recrutare in randul noilor angajati, spune Jose Manuel Sanchez.

In cazul companiei Ibiza House, schimbarile de pe piata se reflecta mai puternic la nivelul bugetului firmei, astfel ca firma a recurs deja la concedieri, iar in cazul in care nu se reia activitatea in sectorul imobiliar, reprezentantii iau in calcul alte restructurari, in toamna. In plus, scaderea vanzarilor ii determina pe acestia sa apeleze si la restructurarea creditelor pe care le are firma.  

Impozitarea forfetara echivaleaza cu cel putin 250 de taxe eliminate si comasate

O reactie pozitiva la nemultumirile de fiscalitate ale mediului de afaceri vine din partea Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, la a carui initiativa Ministerul de Finante a eliminat duminica aceasta alte 90 de taxe si impozite, pe langa cele aproximativ 180 decimate in prima serie, ne informeaza Dumitru Nancu , vicepresedinte in cadrul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM ( AIPPIMM ).

"La nivel fiscal au fost eliminate 89 de taxe si impozite, urmand urmand ca in perioada respectiva sa fie eliminate alte taxe. Este o initiativa pe care ministerul nostru a avut-o si a inaintat-o prin hotarare de Guvern", a spus Nancu pentru NewsChannel.ro.
In ce priveste impozitul minim, solutia adoptata, crede Nancu, este cea mai potrivita dintre cele trei optiuni propuse. S-a renuntat asadar la  majorarea TVA, care ar fi generat o "explozie a preturilor" si a taxei unice de impozitare de 16%, care ar fi afectat companiile care inregistrau profit.

"Din trei parghii, s-a ales cea mai buna solutie care afecteaza doar o anumita parte a operatorilor economici. Este un principiu al economiei si o solutie oportuna ca masura anticriza", explica acesta.

Pe de alta parte, Sorin Vasilescu, presedinte ARIS, considera ca antreprenorii straini nu si-au pierdut interesul in ce priveste dezvoltarea de proiecte in mediul investitional romanesc, care, potrivit acestuia, se ridica la o valoare de circa 900 milioane euro si promit totodata crearea a 4.000 de locuri de munca. Privitor la taxarea forfetara, acesta spune ca masura nu afecteaza proiectele aflate in faza de intentie, deoarece investitorii deruleaza investitii de anvergura.
"Dimpotriva, o buna parte dintre acestia si-au manifestat inca din primele luni ale anului intentia de a demara proiecte in Romania. Astfel, incepand cu ianuarie 2009, ARIS monitorizeaza 18 proiecte de investitii in faza de intentie in valoare de peste 900 de milioane de euro, astfel incat suntem indreptatiti sa consideram ca si in acest an investitiile straine directe nu vor ocoli Romania", a declarat presedintele ARIS pentru publicatia noastra.

Autoritatile trebuie 'sensibilizate' mai mult

La nivelul solutiilor propuse de ARIS, Agentia deruleaza in acest moment o "campanie de sensibilizare a autoritatilor locale in vedera infiintarii de noi parcuri industriale si tehnologice dotate, cu acces la utilitati si infrastructura minima necesara, ca premisa indispensabila pentru dezvoltarea unor proiecte de investitii de anvergura", ne-a explicat Sorin vasilescu.

Totodata, presedintele Agentiei a mentionat despre schemele de ajutor de stat adoptate recent de Guvern privind ajutorul financiar acordat companiilor care creaza locuri de munca. Ajutoarele financiare se adreseaza firmelor care fac investitii initiale de 30 de milioane de euro si creaza minim 300 de locuri de munca, precum si companiilor care realizeaza invesititii de 100 de milioane de euro prin care angajeaza cel putin 500 de muncitori. Totodata, profiturile realizate de persoane juridice nerezidente din tranzactii cu Titluri de participare in societatile cotate in Romania nu mai sunt impozabile incepand din acest an, a amintit Sorin Vasilescu.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea