Financiar

Fermierii nu se inghesuie inca la subventii

Crescatorii de animale au depus de doua ori mai putine solicitari decat anul trecut, potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

Agentia anunta fermierii din domeniul zootehnic asupra faptului ca mai au la dispozitie doar o saptamana pentru a depune cererile pentru subventia din sectorul zootehnic, acordata pentru bovine, ovine si .

„Le cerem fermierilor sa se informeze la centrele APIA cu privire la criteriile de eligibilitate si sa depuna cererea pentru subventia din sectorul zootehnic pana la 15 iunie, termenul-limita.

Altfel, crescatorii de animale risca sa piarda un sprijin financiar substantial de 490 lei pe cap de si 35 lei pe cap de ovina", a declarat pentru Newsin, Dragos Nacuta, purtatorul de cuvant al APIA.

Potrivit datelor centralizate de APIA, pana pe 6 iunie, s-au primit 95.126 cereri cu un de 529.631 capete pentru prima destinata exploatatiei de bovine si 5.717 cereri cu un efectiv de 850.801 de ovine si caprine . Pentru anul trecut au fost depuse 215.964 cereri, cu un efectiv de 1.158.386 bovine. Dupa verificarea administrativa au fost autorizate si platite 193.386 cereri cu un efectiv de 1.011.243 animale eligibile, valoarea sprijinului fiind de 495,5 milioane de lei.

Se obtin bani si pentru animalele vandute


Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine, ne-a declarat ca fermierii nu au depus cereri pentru ca nu sunt informati. "Multi nu stiu ca pot depune cerere pentru subventie, chiar daca au avut un animal si l-au vandut", spune Caras. De asemenea, multi dintre fermieri nu cunosc faptul ca acest sistem de subventii de la buget se aplica timp de trei ani, cu incepere din 2007, precizeaza Costel Caras.

Potrivit datelor APIA, crescatorii de bovine care au beneficiat in anul 2007 de schema de plati nationale complementare beneficiaza de aceasta forma de sprijin si in anul 2008. De asemenea, crescatorii de bovine a caror exploatatie a fost infiintata in perioada 1 februarie 2007 – 31 ianuarie 2008 pot depune cerere pentru aceeasi forma de sprijin.

Aceeasi situatie se intalneste si in sectorul crescatorilor de oi. Pana la 6 iunie au fost depuse 5.717 cereri cu un efectiv de 850.801 capete, iar in anul 2007 au fost depuse 35.313 cereri cu un efectiv de 4,8 milioane de capete ovine.

Potrivit legii, prima de exploatatie se acorda producatorilor agricoli o singura data pe an, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2007.

Conditii de eligibilitate

- exploatatia sa fie de minimum trei capete de bovine
- varsta bovinelor sa fie de minimum sase luni
- exploatatia sa fie inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primei
- ferma sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea