Financiar

Extinderea hipermarketurilor a provocat 40% din falimentele din 2007

Peste 40% din falimentele inregistrate anul trecut in Romania s-au produs in randul firmelor al caror domeniu de activitate este comertul, potrivit unui studiu realizat de Coface. Aceasta ramura, in care sunt incluse retail-ul, comertul en-gros si distributia, a fost catalogata, pentru al doilea an consecutiv, ca fiind cel mai riscant sector de activitate , dupa ce numarul falimentelor a crescut cu 6% comparativ cu 2006.

„Ciferele demonstreaza faptul ca micii comercianti reusesc din ce in ce mai greu sa faca fata marilor retail-eri, care isi extind retelele tot mai mult in fiecare an. Numai in anul 2007 au fost deschise 152 de magazine, numarul hypermarket -urilor crescand cu 29 de centre, prin deschiderea de noi unitati Carrefour, Real, Auchan, Kaufland si reteaua autohtona Pic.

Nici supermarket-urile sau magazinele de tip discount nu au ramas in urma, primele inregistrand un numar de 36 unitati noi, iar ultimele avand o crestere semnificativa de 63 unitati noi. Pentru anul 2008 retail-erii autohtoni si internationali au anuntat deschiderea a 56 de supermarket-uri, 29 de hypermarket-uri, 2 magazine de tip cash & carry si 77 de magazine de tip discount”, se arata in studiu.

Clasamentul este completat de „agricultura falimentara” care a atras dupa sine si industria alimentara (locul 3), aceasta din urma resimtind lipsa de materii prime . Pozitia a patra este ocupata de sectorul constructiilor, care desi a avut o crestere spectaculoasa in ultimii ani, inregistrand cel mai bun ritm de crestere dintre toate tarile europene, de 35%, ramane totusi unul dintre cele mai riscante din Romania.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea