Financiar

Euro testeaza pragul de 3,65 lei

Cursul de schimb al leului s-a mentinut si ieri pe o panta ascendenta, euro apropiindu-se de pragul de 3,65 lei, pe fondul unor miscari de apreciere a tuturor monedelor din regiune.

Moneda unica a coborat ieri cu peste doi bani, de la 3,6949 la 3,6725 lei, cel mai scazut nivel al ultimelor cinci saptamani. In piata se observa un deficit de lei, datorat interventiilor dese ale BNR, care sterilizeaza excesul de lichiditate . Acesta ar putea sa se acutizeze in urmatoarele saptamani, in perioada in care companiile vor incepe sa isi plateasca obligatiile catre buget, dar si a scumpirii surselor externe de finantare ale bancilor comerciale.

Guvernatorul BNR a observat ca institutia pe care o conduce a trecut din pozitia de debitor in cea de creditor . "Pozitia de debitor a BNR tinde sa se schimbe, a declarat Mugur Isarescu. Daca acest lucru se va dovedi, apelurile la facilitatile de credit ale BNR trebuie pregatite din vreme pentru ca acest lucru inseamna revigorarea pietei titlurilor de stat pentru care este nevoie de tranzactii fluide si de formarea unei piete secundare a titlurilor de stat". Revenind la evolutia raportului euro/leu, deschiderea s-a realizat in jurul valorii de 3,66 lei, deprecierea euro aproape de pragul de 3,65 lei fiind urmata de o crestere a acestuia la 3,6750 lei, pentru ca in jurul orelor 16:30 cotatiile din piata sa fie de 3,6670 - 3,6710 lei.

Dolarul a scazut ieri la un nivel minim al ultimelor cinci luni, neatins din 9 noiembrie 2007, cursul coborand de la 2,3518 la 2,3306 lei. Pe pietele internationale, paritatea euro/dolar a fluctuat intre 1,5675 si 1,5797 dolari, nivelul de 1,57 dolari ramanand suportul pentru moneda unica. Mentinerea euro la acest nivel este consecinta speculatiilor legate de evolutia dobanzilor de politica monetara de pe cele doua maluri ale Atlanticului. Pe London Bullion Market pretul unciei de aur la fixingul de dimineata a fost de 921 dolari, fata de 926,50 dolari la cel de luni seara.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea