Financiar

#scadere import pret #cotatii valutare leu #scumpire chirii factura #depreciere leu

Euro doboara leul si nivelul de trai al romanilor

Leul a inceput anul cu stangul. Dupa ce in prima sedinta de tranzactionare din 2009 a ajuns la o cotatie de 4,0296 lei/euro, marti, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,0629 lei/euro.

Acesta marcheaza pentru leu un nou minim al ultimilor patru ani si doua luni. Analistii sunt de parere ca depasind pragul psihologic, moneda nationala ar mai putea scadea pana in martie cu inca 20 de bani, informeaza Evenimentul Zilei.

Acestia preconizeaza totodata ca pe parcursul lui 2009 euro va ramane la cotatii ce se vor regasi in jurul valorii de 4 lei. Pe de alta parte se asteapta ca in perioada martie-februarie devalorizarea leului sa continue pana la un curs de 4.2 lei/euro.

Pe masura ce leul isi pierde din valoare buzunarele romanilor devin din ce in ce mai goale. Daca in 2008 au fost cazuri rare in care moneda nationala s-a apropiat de pragul de 4 lei pentru un euro, potrivit analistilor, in 2009 vom vedea rar un curs sub 4 lei/euro.

Astfel, o persoana care avea de platit la banca o rata de 100 de euro va plati anul acesta cu cel putin 30 de lei mai mult. Cu cat rata este mai mare cu atat va creste si suma datorata.

Inafara de ratele la banca vor creste si preturile produselor alimentare si nealimentare. Scumpirea materiilor prime si majorarea altor costuri de productie vor influenta in final pretul pe care consumatorul il va vedea la raft.

Nici chiriile nu vor fi la un nivel placut pentru cei care vin din provincie. Alaturi de acestea convorbirile telefonice exprimate in moneda europeana vor fi mai scumpe.

Pe de alta parte aprecierea euro aduce bucurii celor care au apartamente inchiriate si exportatorilor. Implicit consumul din importuri va scadea, ca urmare a deprecierii leului, si valoarea deficitului comercial se va diminua.

O alta parte pozitiva adusa de criza inregistrata pe plan international este usoara intarire a dolarului. Aprecierea acestuia va aduce scaderi de pret pentru barilul de petrol si implicit romanii vor alimenta de la statiile peco platind bani mai putini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea