Financiar

#antreprenor #succes #milionari

Esti facut sa ai succes?

Cincizeci si trei de milioane de dolari. Atat spune Forbes ca "valoreaza" cel mai bugat om din lume, magnatul telecom Carlos Slim Helu. In fiecare an, revista americana publica un top al celor mai bogati indivizi de pe planeta, oameni cu averi atat de mari incat stai si te intrebi ce ai putea face daca ai avea banii aceia. A doua intrebare care iti vine in minte este: as putea si eu sa fiu la fel ca ei?

Ceea ce ne duce la urmatoarea problema: ce ii face pe acesti oameni sa aiba atat de mult succes? Forbes a facut o lista cu caracteristicile de care ai avea nevoie pentru a fi o persoana de succes. Printre acestea se numara optimismul debordant, dorinta de a concura si castiga si multe altele.

De ce sa gandesti si sa lucrezi la scara mare?

Creionarea unor scopuri pe termen lung este un lucru esential inainte sa te decizi sa turezi motoarele la maxim. Vrei sa faci o firma pe care sa o vinzi dupa cativa ani cu un profit obscen de mare? Perfect! Ai un spirit competitiv care da pe afara? Excelent! Preferi sa fii lasat in pace sa finisezi un produs in liniste, fara sa-ti pese de castiguri? Mai bine ramai la scara mica.

Cum suporti ambiguitatea si nesiguranta ?

Antreprenorii de succes reusesc sa se descurce intr-o jungla de informatii incalcite, care de multe ori se bat cap in cap. Poate ca managerul de operatiuni vrea sa va extindeti in Asia, insa cel de la marketing crede ca e o miscare prematura. 

Joan Kane, psiholog, spune ca afaceristii buni nu se apleaca obsesiv asupra detaliilor, au scopuri foarte bine definite si sunt in stare sa se ocupe de fircare lucru la timpul sau. 

Te simti bine vorbind in fata unui public?

Companiile de marime medie spre mare au nevoie de o figura publica. Antreprenorii care se simt ca la ei acasa in fata unor adunari de oameni - sedinte saptamanale, intalniri cu actionarii, interviuri, evenimente - se descurca mult mai bine decat cei care prefera sa stea in umbra. 

Daca nu te incanta prea mult aparitiile publice, insa tot ai ganduri de marire, gaseste o persoana care sa fie "fata" companiei tale.

Esti in stare sa faci oamenii sa pice de acord?

In cele mai multe cazuri, cu cat afacerea e mai mare, cu atat vei avea nevoie de mai multe informatii si pareri de la cei din jur. Acest lucru inseamna ca trebuie sa fii in stare sa ii aduci pe toti la un consens. Asta nu inseamna ca acel consens trebuie sa fie aderarea la o parere fixa de-a ta. Antreprenorii care nu accepta alt punct de vedere in afara de al lor ar fi mai bine sa lucreze la scara mica.

Stii sa delegi?

Pe masura ce afacerea ta creste, vei avea din ce in ce mai putin timp sa interactionezi cu angajatii. Nu vei avea cum sa fii la curent cu ce se intampla in fiecare departament, in fiecare moment, asa ca trebuie sa stii cum sa delegi anumite sarcini catre altii. Daca nu poti face asta, nu vei putea creste, pentru ca te vei limita singur.

Ai probleme cu izolarea?

Viata unui milionar poate fi singuratica. Odata ce ai bani multi, tot felul de "prieteni" apar din senin, iar relatiile adevarate sunt mai greu de dezvoltat.

Oamenii bogati cu capul pe umeri pot "mirosi" falsitatea repede si se pot inconjura de un cerc de prieteni restrans, dar loial.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea