Financiar

#previziuni economice #produs intern brut #crestere economica romania

Economia a crescut cu 8%, insa performanta industriei se inrautateste

Cresterea economica in trimestrul al treilea al acestui an s-a plasat intre 8,2% si 9%, sustinuta in continuare de constructii si servicii,.Insa in industrie se contureaza o tendinta de decelerare, sustin analistii economici.

"Industria este in cadere libera de cateva luni. Ma astept la o crestere anuala de doar 4% in 2008 pe acest segment", a declarat, pentru NewsIn, Laurian Lungu, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA). El estimeaza ca produsul intern brut (PIB) a avansat cu 8,2% in intervalul iulie-septembrie al acestui an, informeaza NewsIn.

In primele sase luni din acest an, industria a crescut cu 5,8% fata de primul semestru din 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in conditiile in care, in aceeasi perioada, economia Romaniei a inregistrat o crestere record de 8,8%.

"Cresterea industriei cu mult sub media PIB este greu de sustinut pe termen lung, in conditiile in care acest segment ar trebui sa fie motorul cresterii economice sustenabile", a explicat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel .

El apreciaza ca avansul PIB a fost intre 8,4 si 9% in trimestrul al treilea din acest an, in functie de evolutia agriculturii, a carei contributie la cresterea economica in intervalul iulie-septembrie a fost de aproximativ doua puncte procentuale.

"Constructiile au in continuare o contributie consistenta. In perioada urmatoare, industria va decelera, insa constructiile si serviciile raman active, desi ratele de crestere nu vor mai fi aceleasi. Poate nu vom mai vedea rate de crestere de 30% in constructii, insa cred ca ritmul de crestere se poate mentine la 15-20% anul viitor, daca ne uitam la cresterea numarului autorizatiilor de constructie, mai ales in mediul rural", a adaugat Anghel, care prognozeaza un avans al PIB cu 8,3% pentru tot anul 2008.

Numarul autorizatiilor de constructie eliberate in primele zece luni ale anului a ajuns la 53.132 de permise, in crestere cu 10,7% fata de cele emise in perioada similara din 2007, potrivit datelor publicate de INS.

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, estimeaza cresterea economica in trimestrul al treilea din 2008 la 8,7%, prognoza ajustata in jos de la precedenta, de 9,7%.

"Modificarea este determinata in primul rand de industrie, pentru care impactul este mai puternic pentru ca si ponderea in PIB este mai mare, si apoi de constructii. Agricultura este un factor imprevizibil , in functie de acest segment, cresterea economica va fi mai mare sau mai mica", a mai spus Chidesciuc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea