Financiar

Drumurile si caile ferate au nevoie de 20 de miliarde de euro

Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare va fi nevoie, pana in anul 2013, de alocari de la bugetul de stat de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Ministrul economiei si finantelor , Varujan Vosganian, a declarat, ieri, ca „oferta minimala" pentru ministere si autoritati locale, exclusiv de la bugetul de stat, „trebuie sa fie de 20 miliarde euro pana in 2013 pentru proiectele de infrastructura rutiera si feroviara".

Vosganian a mai aratat ca la urmatoarea rectificare bugetara vor fi alocate fonduri suplimentare pentru infrastructura. Vor fi directionate cu prioritate catre acest domeniu veniturile suplimentare din colectare si cresterea economica, precum si cele obtinute din eficientizarea activitatii din alte sectoare.

De asemenea, autoritatile se vor concentra pe imbunatatirea absorbtiei fondurilor de infrastructura si vor discuta cu reprezentantii Comisiei Europene alte formule de finantare, cum ar fi creditul furnizor sau leasingul.

O solutie: parteneriat public-privat

Vosganian s-a declarat un sustinator al proiectelor in parteneriat public-privat si crede ca o solutie in cazul unor taxe de drum greu de suportat de utilizatori ar fi finantarea ulterioara de la buget a unei cote parti.

„Propunem, astazi, acest program de dezvoltare a infrastructurii; oferta de 20 de miliarde de euro este cea minimala pe care MEF o poate inainta institutiilor statului pentru infrastructura. O parte din fondurile alocate dezvoltarii infrastructurii ar putea veni chiar din 2008", a mai precizat ministrul economiei si finantelor.

Autostrada Transilvania, 5 miliarde de euro!

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ieri, cu ocazia unei vizite oficiale la Cluj, ca exista anumite intarzieri la lucrarile efectuate de Bechtel la Autostrada Transilvania. „Au incercat ei sa se justifice prin faptul ca nu au primit banii de la guvern, insa in momentul de fata au disponibili 40 de milioane de euro si, in sedinta de guvern din luna iulie, vom mai aloca 200 de milioane de euro", a precizat Orban.

El a mai spus ca anul acesta se vor finaliza 25 de kilometri de autostrada din tronsonul Campia Turzii-Gilau. Orban a mai sustinut ca, daca se respecta graficul stabilit, autostrada transilvania va fi definitivata in 2013.

In ceea ce priveste pretul, ministrul a aratat ca se va ajunge la un cost de 12-14 milioane de euro pe kilometru, ceea ce inseamna un total de aproximativ 5 miliarde de euro. In conditiile in care lucrarile la Autostrada Transilvania au inceput in 2004, muncitorii de la Bechtel vor asfalta, zilele acestea, primii 9 kilometri.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea