Financiar

Doar 7,5% din romani isi permit o locuinta

Numai 10% au venituri de peste 1.000 de euro pe luna, salariul mediu din tara noastra fiind mult sub media regionala.Desi nu are bani pentru casa, unul din doi romani intentioneaza, in schimb, sa-si ia o masina in urmatorii doi ani. Conform unui studiu realizat de GE Money , peste 56% din cei care vor o masina noua ar plati pentru ea peste 8.000 de euro.

piata rezidentiala se adreseaza celor cu venituri mult peste medie

Desi multi tineri viseaza la o casa noua , doar o mica parte dintre acestia au un salariu care sa acopere ratele lunare ale unui imprumut imobiliar.

Potrivit unui studiu al grupului Unicredit , doar 7,5% din romani isi permit sa-si cumpere o locuinta. Studiul are la baza 1.000 de interviuri realizate in Capitala, in mari orase si in sate si are in vedere atat achizitia locuintelor de credit, cat si din economii.

Totusi, un sfert dintre cei chestionati au asteptari pozitive privind cresterea salariilor si intentioneaza sa cumpere un imobil in urmatorii zece ani. Cu toate ca veniturile reale ale romanilor au crescut semnificativ in ultimii ani, salariul mediu din tara noastra ramane printre cele mai scazute din zona Europei Centrale si de Est. Practic, la finele lui 2007, un roman castiga doar 309 euro pe luna, cu mult sub media regionala de 567 euro.

1.000 de euro/luna pentru 10% din familii

Statisticile oficiale arata ca doar 10% din familiile din Romania au venituri de peste 1.000 de euro pe luna. Alti factori care limiteaza capacitatea de achizitie a unei locuinte sunt nivelul scazut de economisire si conditiile de eligibilitate cerute de banci la acordarea unui imprumut imobiliar.

In plus, fata de nivelul din anul 2000, apartamentele s-au scumpit de aproximativ 4-5 ori, cu mult peste cresterea salariala din ultimii 7-8 ani. In aceste conditii, piata imobiliara rezidentiala nu se poate adresa decat populatiei cu venituri ridicate, dar din ce in ce mai mult paturii superioare a clasei medii.

Pentru aprecierea capacitatii de achizitie, specialistii calculeaza un indice, prin raportarea pretului pe metru patrat intr-un apartament vechi la salariul mediul net lunar. In 2007, indicele a fost de 7, aproape dublu fata de nivelul din anul 2000.

In Cehia, indicele capacitatii de achizitie este 1, in Bulgaria 2,6 si 4,8 in Ucraina. Cu cat raportul este mai mare, cu atat scade capacitatea de cumparare a unei locuinte.

Capsunarii sustin cererea


Analistii Unicredit spun ca, in prezent, 60% din cererea de locuinte vine din partea populatiei. Dintre acestia, un numar important il reprezinta romanii care lucreaza in strainatate si care au investit o buna parte din banii trimisi in tara in sectorul imobiliar. Restul de 40% al cumparatorilor este format din investitori privati, cei mai multi straini. Totusi, majorarea dobanzilor si slabirea leului pot afecta capacitatea de finantare, conducand la o temperare a cererii pentru locuinte.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea