Financiar

#gazprom #negocieri rusia ucraina #criza gazului europa

Disputa dintre Rusia si Ucraina ar putea lasa Europa fara gaze

Oficialii rusi si ucraineni din domeniul energetic vor incerca dion nou marti sa ajunga la un acord cu privire la datoria Kievului catre Gazprom, situatie delicata, care, daca nu se rezolva, ar putea ameninta tranzitul gazului catre Europa, relateaza Reuters.

Discutiile au durat intreaga zi de luni, in conditiile in care Gazprom a amenintat din nou ca va dubla pretul gazului pentru Kiev din 2009, iar premierul Vladimir Putin a intervenit in acest conflict.

"Nu vor sa plateasca", a spus Putin, care a precizat ca a discutat telefonic cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko "aproape o ora".

Cele doua tari trec prin al patrulea conflict al gazului, in legatura cu datoriile ce trebuie platite si cu pretul pe anul viitor. Gazprom a spus ca exista riscul intreruperii livrarilor de la 1 ianuarie, daca Ucraina nu plateste.

Europa urmareste cu atentie situatia, avand in vedere ca un sfert din gazul sau livrat de Rusia trece prin Ucraina. Gazpromul a avertizat deja clientii europeni ca se teme ca Ucraina ar putea fura din gazul care trece pe teritoriul sau, dar Kievul a spus ca isi va respecta toate obligatiile. Oficialii din ambele tari pareau totusi mai optimisti luni decat saptamana trecuta si au spus ca spera ca Gazpromul nu va pune in practica amenintarea.

"Am incredere ca exista o rezolvare. Pana la urma, ea poate fi gasita si cu 15 minute inainte de inceperea noului an", a spus viceministrul rus de externe, Andrei Denisov. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea