Financiar

#deficit comercial #scadere #exporturi #importuri

Deficitul comercial s-a redus cu 35% in primele doua luni din 2010

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus in februarie cu 31,3% fata de luna similara din 2009, la 593,4 milioane euro (2,44 miliarde lei), ca urmare a cresterii exporturilor intr-un ritm mai alert decat importurile, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica. Totodata, pe primele doua luni ale anului, deficitul a scazut cu 35%.

In termeni nominali, exporturile de 20,19 miliarde de lei au fost depasite ca valoare de importuri , care au insumat 24,45 miliarde de lei.

Majoritatea exporturilor si a importurilor realizate in primele doua luni au fost efectuate cu state din Uniunea Europeana .

Astfel, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 15,17 miliarde de lei (3,67 miliarde euro) la expedieri si de 17,32 miliarde de lei (4,19 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 75,1% din total exporturi si 70,9% din total importuri.

Ponderi importante in structura exporturilor si importurilor au fost detinute de grupele de produse masini si echipamente de transport (42,9% la export si 34,5% la import) si alte produse manufacturate (35,4% la export si 30,1% la import).

Doar in luna februarie, diferenta dintre exporturi si importuri a rezultat intr-un deficit comercial de 2,44 miliarde de lei, mai mare cu 35% fata de decalajul inregistrat in prima luna a anului.

Anul trecut, Romania a avut un deficit comercial de 9,8 miliarde euro, al saselea ca marime din UE.
 

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.