Financiar

#energie #electricitate #pret

De ce se scumpeste energia de 2,5 ori de la producator la consumator

Pretul energiei electrice creste de la producator pana la consumatorul final - populatie - de aproximativ 2,5 ori, ingloband tarifele de distributie , furnizare , transport, servicii de sistem si costurile cu operatorul de piata, potrivit unor calcule ale Business Standard, confirmate si de oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE .

Astfel, de exemplu, de la un pret mediu primit de un producator de 40 de euro pentru un megawatt ora, consumatorul plateste acasa, pentru acelasi megawatt, circa 100 de euro. Cum am ajuns in aceasta situatie? Pretul de productie reprezinta intre 38 si 50% din costul platit de populatie pentru fiecare megawatt ora consumat, in timp ce ponderea tarifelor de distributie este aproximativ similara - intre 36 si 50%. Tarifele de furnizare a electricitatii variaza intre 4% si 7% din tariful final achitat, iar transportul energiei, serviciile de sistem si costurile cu operatorul de piata sunt situate intre 9% si 10%.

(Citeste continuarea pe Standard.ro)
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.