Financiar

#impozit #romania #taxa pe avere

De ce in Romania nu va functiona impozitarea averilor

Taxele de solidaritate pentru cei cu averi sau venituri foarte mari sunt aplicate cu succes in Europa de mai multi ani si au devenit recent si sursa de inspiratie pentru autoritatile de la Bucuresti.

Totusi, ce sanse sunt ca impozitul de 1% pentru averile de peste 450.000 de euro din Romania sa aiba acelasi succes?

Succesul impozitului depinde in mare masura de eficienta autoritatilor, afirma expertii in probleme fiscale. Acestia precizeaza ca tarile care au un astfel de impozit au si cota progresiva , iar in lipsa unor legi si institutii puternice precum cele din Europa, impozitul nostru doar va incuraja scoaterea capitalului din tara si evaziunea fiscala.

Dar pana sa se ajunga la efectele negative, suprataxarea bogatilor ar putea sa fie considerata neconstitutionala pentru ca incalca unele articole privind discriminarea din Constitutie, dar si din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Problema constitutionalitatii acestui tip de impozit este intens discutata si in Germania de mai multi ani.

 

Cum arata impozitul in Germania si Franta?

 

Taxa de solidaritate din Germania este de 5,5% din valoarea taxei de venit sau de corporatie, insa este doar un impozit temporar. El a fost introdus pentru prima oara in 1991 dupa unificarea Germaniei, iar valoarea lui s-a schimbat de mai multe ori de atunci.

Nu platesc taxa de solidaritate cei care au un impozit de venit anual de pana la 972 de euro sau 1.944 de euro in cazul cuplurilor casatorite. Deasupra acestui nivel, procentul creste pana ajunge la 5,5% pentru un impozit pe venit de 1.340,60 de euro sau 2.681,38 de euro pentru cuplurile casatorite.

De exemplu, daca o persoana are de platit un impozit pe venit de 10.000 de euro, atunci va mai avea de platit inca 550 de euro in semn de solidaritate. Trebuie precizat ca Germania are un impozit progresiv care variaza intre 14% si 45%.

Averile mari sunt impozitate suplimentar si in alte tari, printre care Franta, Elvetia, Liechtenstein si Norvegia. Astfel, in Franta, taxa de solidaritate aplicata pentru averile de peste 770.000 de euro variaza intre 0,55 % si 1,80 %, procentul din urma aplicandu-se pentru activele a caror valoare depaseste 16,02 milioane de euro. Sunt excluse, insa, drepturile de autor, colectiile de arta si veniturile din pensiile private. In 2007, impozitul a adus 4,42 de miliarde de euro la bugetul de stat.

In Elvetia, taxa pe avere difera de la un canton la altul si variaza in jurul procentului de 1,5 % in majoritatea cazurilor. In cantonul Zurich este 0,3%. Rezidentii platesc anual taxe pe avere in functie de totalitatea bunurilor pe care le detin in tara, in timp ce nerezidentii trebuie sa plateasca o taxa pe avere anuala pe bunurile derivate de la intreprinderile si imobilele situate in Elvetia.

In tarile nordice, unde exista tot cota progresiva de impozitare, se inregistreaza unele dintre cele mai mari taxe pe venituri. Orice venit anual mai mare 45.000 de euro se taxeaza in Danemarca cu 59%. In acelasi timp, Suedia taxeaza cu 31% veniturile anuale mai mici de 23.000 de coroane si cu 56% veniturile care trec de 374.000 coroane, echivalentul a 366.000 euro.

 ( citeste continuarea in Ziare.com )


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea