Financiar

# tranzactionare cfd #tranzactionare #tranzactii

Cum se prezinta tranzactionarea de CFD-uri in viitorul apropiat?

Tranzactionarea de stocuri, CFD-uri, sau criptomonede nu mai este un lucru neobisnuit, nici macar pentru omul de rand. In ziua de astazi, toata lumea stie ce valoarea are Bitcoin, ce se intampla cu stocul Gamestop, sau care sunt CFD-urile pe care se merita sa le tranzactionezi.

 

Totusi, date fiind ultimele schimbari ale pietei, care sunt mai mult decat surprinzatoare, este important ca investitorul roman sa stie la ce sa se astepte cand vine vorba despre tranzactionarea CFD in viitorul apropiat. Daca aceste schimbari recente nu vor fi luate in considerare, investitorul cu putina experienta risca sa piarda totul!

Ce sunt CFD-urile?

CFD-urile, in numele lor complet, inseamna contracte pentru diferenta si se comporta foarte simplu pe piata. Investitorul – cumparatorul – cumpara acest tip de contracte pentru a face profit bazat pe situatia CFD-ului.

Daca un CFD creste dupa cumparare iar investitorul doreste sa il vanda, acesta va primi diferenta dintre pretul contracului la cumparare si pretul acestuia la vanzare. Desigur, acest lucru poate fi aplicat indiferent de pozitia CFD-ului – investitorul poate face profit din pozitii long, cat si din pozitii short.

Cel mai important aspect al tranzactionarii de CFD-uri este fapul ca investitorul/cumparatorul nu detine bunuri fizice niciodata. Acesta pur si simplu cumpara un contract din a carui vanzare ulterioara va face un profit – complet diferit de stocuri, de exemplu!

Care sunt riscurile?

Exista numeroase riscuri atunci cand tranzactionezi un CFD. Dat fiind faptul ca investitorul nu detine bunul in sine, acesta isi poate pierde investitia in mai multe feluri:

  • Indiferent de pozitia de cumparare a investitorului, acesta se bazeaza pe speculatii si predictii. Acestea sunt, de cele mai multe ori, gresite.
  • Urmarind cazul Gamestop, o investitie intr-un CFD poate costa investitorul mult mai mult decat investitia sa initiala. Daca acesta pariaza pe scaderea CFD-ului, dar acesta creste exagerat, investitorul este fortat sa scoata bani in plus din buzunat pentru a-si plati datoria catre vanzator.
  •  Mai apoi, vanzatorul de CFD-uri poate intra in insolventa si, indiferent daca investitorul se afla pe plus sau nu, nu este nimeni care sa-l plateasca.
  •  Bunurile presupuse intr-un CFD nu sunt detinute efectiv de investitor. Acesta nu le poate controla starea sau situatia – poate doar astepta sa creasca sau sa scada.
  •  Exista de asemenea si un risc bazat pe valuta. Daca investitorul cumpara un CFD in alta valuta decat cea de baza a bunului presupus in CFD, acesta va trebui sa suporte ratele/taxele schimbului valutar – implicit potentiale pierderi.
  •  Profitul poate disparea la fel de usor daca investitorul va fi nevoit sa-l schimbe in valuta sa locala.

Asadar, desi CFD-urile vin cu beneficiile produselor derivate si cu levier, tot ascund cateva riscuri care se pot dovedi catastrofale daca investitorul nu este bine pregatit pentru orice situate posibila.

Cum arata viitorul CFD-urilor?

Pana acum cateva saptamani, bursa si intreaga piata de tranzactionari functionau oarecum pe cont propriu. Numai lucrurile cu adevarat importante reuseau sa afecteze pretul unui stoc sau al unui CFD – de exemplu, postarile de pe Twitter ale lui Elon Musk erau considerate o exceptie si ceva unic, care nu se poate intampla prea des.

Totusi, datorita intregii miscari Gamestop, daca o putem numi asa, comunitatile online au acum mai multa putere cand vine vorba de influentat bursa. Deja au aparut cursurile online care ii invata pe investitori cum sa urmareasca Reddit atunci cand analizeaza piata de investitii.

Astfel, este foarte posibil ca viitorul CFD-urilor sa fie influentat mai mult de mediul online decat pana acum. Ba chiar mai mult, intregi comunitati online ar putea chiar manipula CFD-uri pentru a realiza un profit personal.

Ce trebuie sa stie investitorul despre CFD-uri?

Cand vine vorba de impactul si analiza tranzactiilor CFD in viitorul apropiat, investitorul trebuie sa analizeze mai mult decat platforma de tranzactionare si forumuri specializate, de exemplu.

Pana si o simpla postare pe retelele de socializare poate afecta pretul unui stoc sau CFD. Mai apoi, acesta este si motivul principal pentru care din ce in ce mai multi oameni isi incep cariera si portofoliul de tranzactii. Numarul crescut de persoane care tranzactioneaza alaturi de volatilitatea deja ridicata a pietei maresc riscurile la care se expun investitorii atunci cand tranzactioneaza un CFD fara a-l analiza cum trebuie!

In final, tranzactionarea de CFD-uri nu va mai fi un mediu izolat, daca putem spune asa, ci unul mult mai populat si totodata mai usor influentabil!

Sursa foto: Unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea