Financiar

#impozit #profit #contabilitate

Cum se plateste impozitul pe profit

De la inceputul lui 2010, firmele pot plati anticipat impozitul pe profit , insa multi contabili nu stiu cum sa aplice prevederile Codului Fiscal, pe care le considera neclare.

Ministerului Finantelor Publice ( MFP ) nu a explicat ce impozit vor trebui sa achite companiile care au fost pe pierdere anul trecut, microintreprinderile care au platit impozit de 3% pe venit sau firmele care si-au suspendat activitatea, scrie Evenimentul Zilei.

Luminita Hosu, director economic la Expert Star Consulting, sustine ca "platile anticipate ii dezavantajeaza pe toti contribuabilii. Rezultatele din 2010 nu vor fi bune. 90% dintre societatile cu care lucram prevad ca anul acesta va fi unul mai prost decat 2009 si impozitul real va fi mai mic decat cel anticipat".

Termene de declarare

Pana in 2009, acest sistem de taxare era aplicat doar bancilor. Din 2010, toate firmele, atat cele care plateau pana la sfarsitul anului trecut cota unica pe profit, cat si cele care achitau impozitul de 3% pe veniturile microintreprinderilor, sunt obligate sa declare si sa plateasca trimestrial impozitul pe profit. Acesta reprezinta o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie .

"Pentru anul fiscal 2010, indicele de inflatie utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 3,5%", potrivit Ordinului MFP nr. 200/2010.

Impozitul trebuie declarat si platit pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata. Astfel, termenele-limita pentru declararea si a taxei pe profit sunt 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie si 25 ianuarie.

Impozitul pe profit pentru anul anterior, pe baza caruia se determina platile anticipate, este cel datorat conform declaratiei 101 privind impozitul pe profit pentru anul precedent. Nu se iau in calcul platile anticipate efectuate in anul anterior.suspendate - n.r.), nu zic ca e buna sau rea, merita discutata”, a conchis el.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea