Financiar

#asigurare #risc de credit #pierderi #faliment #capital

Cum sa-ti protejezi afacerea de falimentul clientilor

Incapacitatea de plata a unui client sau falimentul unui partener de afaceri poate crea companiilor mari pierderi financiare , risc ce poate fi anulat prin incheierea unei asigurari pentru riscul de credit comercial. Asigurarea impotriva riscului de neplata a facturilor aduce o serie de avantaje companiilor, printre care stabilizarea si imbunatatirea fluxului de venituri, precum si cresterea volumului afacerii, noteaza Cotidianul.

Riscul de neincasare la termen al creantelor comerciale este transferat catre asigurator, care se obliga sa despagubeasca firma asigurata in cazul in care partenerul de afaceri refuza sa efectueze plata la scadenta, din diverse motive. Costul efectiv al asigurarii (cuantumul primei de asigurare) se stabileste in functie de nivelul cifrei pe credit a asiguratului si de gradul de dispersie a clientilor debitori acestuia (un grad mare de dispersie se obtine in baza unui numar cat mai mare de clienti debitori).

Astfel, o cota de prima redusa se obtine in cazul asiguratilor cu o cifra de afaceri si un grad de dispersie ridicate (societati tip corporate, de regula), iar o cota de prima mai mare se obtine in cazul asiguratilor cu o cifra de afaceri mai mica.

prima de asigurare se calculeaza prin aplicarea indicelui de prima la cifra de afaceri asigurata. Spre exemplu, in cazul unei expuneri de risc care se va situa in jurul unui miliard de euro, valoarea primei platite pentru polita de asigurare va ajunge la 3-5 milioane de euro, potrivit Cotidianul.

Printre societatile care ofera acest tip de asigurare sunt BT Asigurari si Coface.

Serviciile de management al riscului presupun obtinerea, pentru clienti, a unor informatii despre partenerii de afaceri, analiza si monitorizarea portofoliului de clienti, colectarea amicala sau in instanta a debitelor si acordarea despagubirilor.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea