Financiar

#scoala de bani #buget personal #educatie financiara #economii

Cum sa-ti planifici bugetul personal

"Nu imi ajung banii de la un salariu la altul", "Nu am bani de vacanta", "Imi doresc sa imi cumpar ceva, dar nu imi ajung banii", "Oare o sa am bani cand o sa ies la pensie?". Iti suna cunoscut? Acestea sunt problemele frecvente pe care le auzim sau le traim chiar noi. Un buget personal lunar iti va rezolva toate aceste probleme.

Scoala de bani te invata ce trebuie sa faci pentru a reusi sa-ti achiti toate datoriile zilnice si sa pastrezi bani pentru excursii, vacante si alte mofturi pe care vrei sa ti le satisfaci.

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa alcatuiesti o lista cu cheltuielile lunare. Nu este necesar ca sumele cheltuite sa fie fixe de la inceput, ci cat mai bine aproximate, dar important este sa le treci pe toate si apoi sa le revizuiesti.

Ordoneaza cheltuielile pe modelul 20/50/30 (20% din venituri aloca-le economiilor, 50%, satisfacerii nevoilor de zi cu zi, iar 30%, cheltuielilor pentru satisfacerea dorintelor):

  • Circa 20% este fondul de economii necesar rambursarii datoriilor, economiilor, cheltuielilor neprevazute si pensiei. Procentul economisirii ar trebui sa creasca odata cu varsta: de la 5% la 20 - 25 de ani la 10 - 15% in perioada cea mai activa a vietii (30 - 50 de ani), pentru ca dupa aceasta varsta capacitatea de economisire sa depaseasca 20%.

  • 50% reprezinta cheltuielile pentru satisfacerea nevoilor cum ar fi locuinta, transportul, cumparaturile si utilitatile. In cazul neincadrarii in 50%, trebuie reduse cheltuielile. Daca e vorba de venituri mai mari, de aici se poate economisi.

  • 30% in medie sunt cheltuieli alocate satisfacerii dorintelor: vacante, gadget-uri, vestimentatie, masa in oras etc. Acest procent nu trebuie depasit nici daca exista venituri mai mari pentru a-l mentine. Pentru a te bucura de vacanta mult visata economiseste din timp de aici.

Plateste, optimizeaza, revizuieste

In fiecare luna, plateste-te pe tine prima data, adica economiseste intai si cheltuie dupa aceea din ce a ramas. Economiile pot fi transformate si in investitii.

In al doilea rand, optimizeaza cheltuielile din zona de 50% incercand sa reduci procentul, atat din cheltuielile curente, cat si din cele cum ar fi utilitati, taxe si impozite, in masura posibilitatilor. Asta se poate face alcatuind o lista in ordinea importantei, de la cea mai importanta la cea mai putin importanta si optimizand de jos in sus. Atentie la cheltuielile legate de hrana, care pot fi reduse prin aprovizionare o data pe saptamana, de exemplu.

Stabileste obiective financiare pe termen mediu si lung si tine cont de ele in bugetul lunar personal. De pilda, pentru a cumpara o masina pune lunar deoparte o suma din salariu in functie de modelul dorit sau calculeaza din timp suma lunara pe care o poti plati ca rata la un credit si include-o in bugetul lunar personal.

La final de luna, revizuieste veniturile, cheltuielile si planurile. Vezi ce ti-a lipsit, unde ai fi putut sa cheltuiesti mai putin si planifica prioritatile pentru urmatoarea luna. Nu uita niciodata sa pui bani deoparte, disciplina financiara este esentiala pentru un buget echilibrat. Din banii economisiti, prioritatea este crearea unui fond de rezerva (minimum trei luni de cheltuieli lunare, confortabil sase luni).

De asemenea, ia in calcul perioada cand nu vei putea munci. Realizeaza un plan financiar realist pentru un eveniment neprevazut la munca sau pentru pensie de care sa tii cont atunci cand economisesti.

"Crearea unui buget personal implica trei pasi: calcularea venitului lunar, cea a cheltuielilor lunare – inclusiv acelea periodice – si analiza bugetului si urmarirea evolutiei situatiei financiare. Adica afli diferenta dintre venituri si cheltuieli. Optim este sa fii pe plus, adica sa ai un excedent. Daca esti pe minus, e cazul sa cauti o solutie fie pentru cresterea veniturilor, fie pentru reducerea cheltuielilor", a declarat Nicoleta Deliu, coordonator al programului national de educatie financiara al BCR, scoala de bani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea