Financiar

Cresterea economica a Romaniei trebuie sa se bazeze pe exporturi

Ritmul de crestere al exporturilor ar trebui sa fie mult mai mare decat cel al importurilor pentru a sustine trecerea de la o crestere economica bazata pe importuri la una bazata pe exporturi , a spus miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a mentionat ca trebuie analizata, de asemenea, si calitatea exporturilor si ca economia are nevoie de o ajustare atat la nivelul politicilor, cat si din interior, pentru a ajunge la un avans bazat pe productivitate .

Ritmul de crestere al exporturilor a devansat avansul importurilor incepand din decembrie 2007. In primele patru luni ale acestui an, exporturile au crescut cu 16,7%, iar importurile au avansat cu 15,8%, potrivit Statisticii.

Guvernatorul a amintit ca viteza mare inseamna si riscuri mai mari , dar ca Romania trebuie, din punct de vedere strategic, sa creasca in continuare rapid pentru a reduce decalajul fata de tarile dezvoltate.

In contextul cresterii economice peste estimari in primul trimestru, Isarescu a tras atentia ca avansul rapid inseamna si riscuri mai mari, insa a adaugat ca Romania are nevoie de o crestere economica sustinuta pentru a recupera din decalajul fata de tarile dezvoltate.

In primele trei luni ale acestui an, produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 8,2% fata de acelasi interval din 2007, depasind estimarile analistilor.

"Viteza mai mare inseamna risc mai mare, insa din punct de vedere strategic, Riomania trrebuie sa creasca in continuare rapid pentru a reduce decalajul fata de tarile dezvoltate", a spus Isarescu.

Guvernatorul a avertizat, in acelasi timp, ca Romania nu trebuie sa piarda echilibrul macroeconomic.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea