Financiar

Cresterea accelerata a preturilor ingrijoreaza autoritatile

Ministerul Economiei si Finantelor va monitoriza industria alimentara si sectorul energetic si va initia discutii cu reprezentantii acestor domenii.

Potrivit ministrului finantelor, in aceste segmente cererea este inelastica la scumpiri , astfel incat consumatorul este mai vulnerabil. „Este adevarat ca performantele economice bune din primul trimestru au fost insotite de o anumita crestere a inflatiei, dar lunar suntem pe un trend descendent .

Ne nelinisteste insa ca preturile agricole au urcat cu 1% si preturile la carburanti cu 2%. Nu putem ramane indiferenti la persistenta acestor pericole", a afirmat Varujan Vosganian, ieri, intr-o conferinta de presa.

El a spus ca executivul va incerca „sa restranga dorinta" unor companii de a-si maximiza profiturile pe baza conjuncturii externe. „Atrag atentia, cu toata politetea, comerciantilor care vand produse petroliere de origine romaneasca, sa aiba in vedere ca preturile finale trebuie sa reflecte ca aceste produse sunt extrase din subsolul romanesc si nu sunt cumparate de pe pietele internationale cu 125 de dolari barilul.

De asemenea, prin contractul de privatizare al Petrom, Romania are redeventele cele mai mici pe petrol din Uniunea Europeana, lucru care obligatoriu trebuie sa se vada in preturi, si acum nu se vede", a spus ministrul.

Scumpirea energiei, sub semnul intrebarii

El a precizat ca reprezentantii ministerului vor purta discutii cu producatorii si comerciantii de combustibili, dar si cu administratorii supermarketurilor, in privinta cresterilor de preturi. Ministrul finantelor a spus ca toate discutiile vor fi purtate fara a incalca regulile pietei si ca va propune mediului de afaceri un dialog.

„Am decis sa ne implicam in ceea ce priveste preturile la energie, la combustibilul petrolier , la produse alimentare si farmaceutice. Sigur, nu dorim sa ne implicam in modul in care se construiesc preturile. (...) Voi face recomandari, dar cand vine din partea ministrului finantelor, companiile vor privi recomandarea cu toata seriozitatea", a sustinut Vosganian.

Ministrul finantelor a mai declarat ca nu este de acord cu solicitarile distribuitorilor de gaze privind majorarea tarifelor cu 20-30% si ca, pentru moment, nu gaseste motive pentru o scumpire a energiei electrice la 1 iulie, asa cum au aparut informatii in piata.

  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea