Financiar

Cresc dobanzile in Romania si Bulgaria

Criza de lichiditate de pe plan global incepe sa-si faca simtite efectele pe pietele din Romania si Bulgaria, unde dobanzile la credite au inceput sa creasca. Scumpirea resurselor atrase de subsidiarele locale de la companiile-mama din strainatate se va reflecta intr-o crestere a dobanzilor la creditele acordate populatiei cu 0,25 pana la 0,5%, pe piata bulgara, potrivit estimarilor facute de cotidianul bulgar Dnevnik.

In Romania, dobanzile la creditele acordate in euro si lei inregistreaza, de asemenea, un trend crescator, atat din cauza crizei de pe pietele internationale, cat si ca urmare a majorarii dobanzii de politica monetara, care a ajuns, in prezent, la 9%. Majoritatea bancilor din Bulgaria care au majorat sau se pregatesc sa majoreze dobanzile sunt subsidiare ale unor institutii financiare internationale.

Astfel, Eurobank EFG Bulgaria a majorat dobanzile la creditele ipotecare cu 0,25%, potrivit Dnevnik. United Bulgarian Bank, filiala locala a National Bank of Greece, a decis sa majoreze dobanzile la creditele ipotecare cu 0,5%.

DSK Bank, divizia locala a grupului maghiar OTP, si Piraeus Bank Bulgaria se pregatesc sa ia masuri similare, in special pentru creditele pe termen lung. Aceste banci spun ca modificarile dobanzilor la creditele pe termen lung, categorie in care intra si cele ipotecare, trebuie facute, pentru ca aceste dobanzi depind de (dobanzile pe piata interbancara londoneza - n.r.) si Sofibor (dobanzile pe piata interbancara bulgara - n.r.), deci nu pot ignora evolutiile de pe pietele externe. Spre deosebire de Romania, bancile bulgare care nu depind de resursele din strainatate au declarat ca nu intentioneaza, deocamdata, sa majoreze dobanzile la imprumuturile acordate.

Nicio modificare de dobanda nu este luata in calcul in acest moment, pentru ca resursele pe care le foloseste banca nu sunt atrase de pe pietele straine, a declarat directorul general al Economic and Investment Bank (EIBank), Petar Andronov. In Romania, cresterea costurilor la creditele ipotecare se anticipeaza sa fie mult mai temperata, in raport cu creditele de consum.

Insa dobanzile la creditele de consum in lei ar putea creste peste 15%, ca urmare a deciziei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a majora dobanda de politica monetara, potrivit presedintelui CFA, , care estimeaza ca BNR va proceda la o majorare de 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 9,5%.

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea