Financiar

#credite si leasing #depozite #banci

Creditele au scazut, iar depozitele au crescut, in februarie

Soldul creditului acordat firmelor si populatiei a scazut in luna februarie, fata de ianuarie, cu 0,1%, respectiv 0,3% in termeni reali, pana la nivelul de 199,16 miliarde de lei, in conditiile in care creditul in lei s-a redus cu 1%, iar cel in valuta exprimat in lei a urcat cu 0,6%, potrivit BNR. 

Astfel, soldul creditului a inregistrat cea de-a patra scadere consecutiva raportata la luna anterioara, care a inceput in noiembrie anul trecut. 

In termeni reali, creditul neguvernamental in lei a fost mai mic cu 1,2% in februarie fata de ianuarie, in timp ce imprumuturile acordate in euro au crescut cu 0,9%.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, scaderea a fost mai accentuata, imprumuturile acordate fiind cu 3,7% mai mici (-7,9% in termeni reali), pe seama diminuarii cu 5,1% a componentei in lei (-9,2% in termeni reali) si a scaderii cu 2,8% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 1,5%).

In ceea ce priveste creditele acordate in lei, scaderea de 0,3% la finantarile acordate firmelor a compensat reducerea mai accentuata care a avut loc la imprumuturile populatiei, de 1,7% fata de ianuarie.

La imprumuturile in valuta, cresterea a fost sustinuta in principal de avansul inregistrat pe componenta persoanelor juridice, care au primit cu 1,1% mai multe credite fata de ianuarie.

Soldul creditelor in valuta acordate populatiei a ramas neschimbat fata de luna precedenta.

Depozitele populatiei si ale firmelor au crescut cu 0,5% in februarie

Depozitele firmelor si ale populatiei la banci au crescut in februarie cu 0,5% fata de ianuarie, pana la nivelul de 165,173 miliarde lei, si cu 7% comparativ cu aceeasi luna din 2009, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei. 

Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut in februarie cu 2,6%, pana la 61,484 miliarde lei, se arata intr-un comunicat al BNR.

La 28 februarie 2010 , economiile in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 9,8% (5,1 la suta in termeni reali) fata de aceeasi luna din 2009.

In acelasi timp, depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 0,8%, pana la 40,948 miliarde lei.

Comparativ cu februarie anul trecut, in februarie 2010, depozitele in lei ale persoanelor juridice au avansat cu 1,8% (-2,6% in termeni reali).

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au redus cu 1,7%, pana la nivelul de 62,74 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 1,3%, la 15,275 miliarde euro).

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, plasamentele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 8% (in euro, majorarea a fost de 12,8%).

Astfel, economiile in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 12,5% (17,5% in euro), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 1,8% (6,3% in euro). 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare