Financiar

#imprumut #strainatate #bnr #credit #banca.

Credite din strainatate. Solutie pentru «fentarea» noilor norme BNR

Noile norme de creditare propuse de banca centrala i-ar putea determina pe romani sa acceseze imprumuturi externe de la institutii bancare ce nu investesc in tara noastra, considera presedintele Raiffeisen Bank , Steven van Groningen .

 

De asemenea, bancile prezente pe piata romaneasca vor recurge la externalizarea creditelor. „Externalizarea este un proces normal si e foarte probabil sa continue. Mi-e teama de o alta situatie - de jucatorii care vand solutii de creditare populatiei din Romania direct din strainatate. Ar fi pacat, ar fi echivalentul exportului de materie prima fara valoare adaugata ”, a declarat Van Groningen, citat de NewsIn.

Mai mult, acesta a subliniat ca bancile comerciale ar putea incepe sa externalizeze si credite din portofoliul de retail, nu doar imprumuturi ale companiilor, asa cum se intampla in prezent. Multe banci de pe piata autohtona, detinute de grupuri straine, externalizeaza deja atat credite din portofoliul de corporate, cat si imprumuturi ipotecare. De altfel, bancherii au declarat ieri ca BNR s-a aratat inflexibila in privinta noilor reglementari de creditare, aflate in dezbatere.

Astfel, reprezentantii bancii centrale au respins propunerea bancherilor de acceptare a unor venituri cu 50% peste nivelul declarat la Fisc in anul anterior la calcularea gradului de indatorare. „Cei de la BNR nu vor un procent mai inalt, sustinand ca 20% reprezinta un nivel acceptabil, chiar peste media de majorare a salariilor.

Totusi, in unele cazuri s-ar putea accepta si o suma mai mare daca se face dovada permanentei venitului. Propunerea reprezentantilor BNR ar fi ca persoana sa vina periodic cu acte doveditoare, ceea ce ar fi destul de birocratic“, au declarat surse din mediul bancar, citate de Mediafax. Totodata, acestea au sustinut ca obligativitatea prezentarii fisei fiscale va fi mentinuta de banca centrala, care doreste masuri mai stricte decat adeverinta de salariu folosita pana acum.

In plus, oficialii bancii centrale ar dori si introducerea unui algoritm prin care sa se ajusteze gradul de indatorare al fiecarui client in functie de riscurile de curs, de dobanda, precum si de anticipatiile inflationiste.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea