Financiar

#banci #comision #credit #lege

Contractele de credit se vor schimba in favoarea clientilor

Potrivit unei noi legi, bancile nu mai au voie sa modifice comisioanele pe toata perioada contractelor si li se interzice sa introduca unele noi. Teoretic, aceasta modificare nu va costa bancile mai mult de 20 de milioane euro. Practic insa, acestea ar putea avea pierderi de cateva sute de milioane.

Daca Executivul isi pune intentia anuntata in practica, 8 milioane de contracte pe care le au romanii cu bancile, firmele de leasing sau companiile care dau „credit cu buletinul” ar putea fi modificate. Aceasta lege, se va aplica, potrivit sefului ANPC si contractelor aflate deja in deraluare, o decizie favorabila de altfel clientilor si in niciun caz bancilor.

O alta veste buna pentru clienti este ca, datorita acestei legi, comisionul de rambursare in avans se va limita la doar 1%. In prezent, comisionele ajung si pana la 5-6 %. Noile prevederi sunt deja aplicate in Uniunea Europeana, diferenta o face ca tara noastra vrea sa aplice aceste conditii si contractelor deja incheiate.

Care este pozitia bancilor vizavi de aceasta schimbare? Potrivit sefului Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea , acestea resping categoric extinderea. "Alte tari nu au facut asa", a spus Ghetea pentru publicatia Gandul. In tot acest timp, BNR-ul tace, limitandu-se la un singur comentariu transmis prin vocea lui Adrian Vasilescu , consilierul guvernatorului. "Sa ceara o evaluare privind impactul masurii", ar fi spus acesta, citat de Gandul.

Potrivit noilor dispozitii, bancile ar putea fi obligate sa-si cheme clientii cu care au contracte, prin SMS sau prin scrisori, pentru a semna actele aditionale, care sunt in favoarea celor din urma. O alta conditie favorabila clientilor ar fi faptul ca acestia au dreptul sa se retraga din contractul de credit , fara a invoca un motiv specific, in termen de 14 zile calendaristice.

"Suntem de acord ca implementarea directivei europene sa se faca asa cum este ea la acest moment. A extinde si a face altceva nu are sens, dupa parerea noastra. Alte tari nu au facut asa. Se vrea ca prevederile sa se extinda si la contractele in derulare, la creditele ipotecare, la contractele de leasing. Nu sustinem aceste modificari (propuse de ANPC - n. red.)", a declarat insa pentru Gandul presedintele ARB, Radu Ghetea, specificand ca aceste prevederi incalca legea creditelor .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea