Financiar

Companiile romanesti, prea mici pentru top 2000

Nici o companie din Romania sau Bulgaria nu se afla in primele 2.000 de companii ale lumii, top realizat de revista americana Forbes. Singurele tari din Europa Centrala si de Est prezente in top sunt Austria (Erste Bank, OMV Group), Grecia (National Bank of Grece, Alpha Bank, Piraeus), Polonia (PKN Orlen), Ungaria (MOL, OTP Bank) si Cehia (Cez).

Banca britanica HSBC este cea mai mare companie la nivel mondial portrivit editiei din acest an a topului „Cele mai mari 2.000 de companii din lume”. Valoarea de piata a liderului este de 180,8 miliarde dolari, iar profitul net, de 19,13 miliarde dolari. HSBC este prezent in 83 de tari (nu si in Romania), cu 10.000 de sucursale si active de 2.300 miliarde dolari.

Pe locul secund se afla General Electric , clasamentul fiind continuat de Bank of America , JPMorgan Chase, Exxon Mobil si Royal Dutch Shell. Topul cuprinde companii listate la bursa din 60 de tari si a fost realizat pe baza unui indice care a luat in calcul vanzarile, profiturile, activele si valoarea de piata a firmelor pe o perioada de cinci ani.

Cele mai multe firme de top provin din Sta tele Unite, iar in ceea ce priveste domeniul de activitate, sectorul bancar si petrolier sunt predominante in clasament. In clasamentul celor mai valoroase companii romanesti , dupa cifra de afaceri, se afla Petrom (3,71 miliarde euro), Mittal Steel Galati (1,75 miliarde euro), Electrica (1,66 miliarde euro), Dacia (1,54 miliarde euro), potrivit topului „Cei mai mari jucatori din economie”  realizat de Ziarul Financiar.

Info plus:

Profitul celor mai mari companii regionale prezente in Romania (mld. euro)

Austria

Erste Bank 1,23
OMV Group 1,82
Raiffeisen 1,56
Vienna Insurance 0,34
Volksbank 0,20
Uniqa 0,20

Grecia

Alpha Bank Group 1,24
Piraeus Bank 0,85
ATEbank 0,25

Ungaria

MOL 1,15
OTP Bank 0,74

Cehia

CEZ 1,33


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.