Financiar

#fonduri #bancpost #ue #cofinantare #investitii

Cofinantari europene, Episodul 3: Creditele de cofinantare EUROAcces de la Bancpost

In cel de-al treilea episod al serialului " Cofinantari Europene", Newschannel.ro prezinta un alt produs destinat cofinantarii proiectelor cu componenta de fonduri europene, EUROAcces, de la Bancpost.

"Serviciile pe care le furnizam prin EuroAcces acopera cele trei elemente cheie necesare pentru implementarea unui proiect cu finantare europeana: informatii, consultanta, banca. Toate fazele de derulare a unui proiect, de la informarea preliminara asupra oportunitatilor, trecand prin pregatire si implementare, pana la operarea si monitorizarea ulterioara a investitiei, sunt oferite clientilor intr-un "one stop shop", a precizat, pentru Newschannel.ro, Florian Filat, Director Programe ale Municipalitatilor, Institutiilor de Stat si Uniunii Europene din cadrul Bancpost.

Prin urmare, in faza de initiere a proiectului, serviciile oferite de Bancpost presupun incadrarea ideii de proiect intr-unul dintre programele disponibile, precum si prezentarea criteriilor de eligibilitate ale bancii pentru serviciile bancare necesare. In acest sens, Florian Filat ne-a explicat care sunt conditiile minime avute in vedere de catre banca la majoritatea proiectelor. Astfel, pe langa respectarea conditiilor impuse de catre Autoritati prin ghidul solicitantului, este necesar ca:

    * cifra de afaceri sa fie in crestere;
    * sa nu existe incidente la CIP, CRB ;
    * profitul net sa fie pozitiv in anul anterior;
    * sa existe suficiente garantii pentru creditului contractat;
    * gradul de indatorare mai mic de o anumita limita;
    * sa poata rambursa creditul.

La proiectele start-up se pune accent pe fezabilitatea planului de afaceri si capacitatea managementului firmei de a livra proiectul.

Urmatoarea etapa, de pregatire a proiectului, presupune eleborarea documentelor necesare pentru finantarea europeana, precum si depunerea acestora.  Implicarea Bancpost in aceasta faza consta in consiliere in elaborarea proiectului din punct de vedere al structurii de finantare sau cu privire la garantiile suplimentare (Eximbank, FNGCIMM, FGCR, etc).

In etapa derularii proiectului, banca intervine cu servicii de creditare, servicii de operatiuni (deschiderea contului pentru proiect, efectuarea de plati, etc), servicii de consultanta si de trezorerie (acoperirea riscului de schimb valutar).

Credite pentru finantare


Finantarea proiectelor  prin intermediul Bancpost se realizeaza prin intermediul a doua produse principale: creditul de investitii si linia de credit , acordate atat in lei, cat si in EUR.

Creditul de investitii este destinat cofinantarii costurilor eligibile, finantarii costurilor neeligibile si prefinantarii proiectului. Perioada de acordare a creditului variaza in functie de particularitatile proiectului, insa nu se intinde pe o perioada mai mare de 12 ani. De asemenea, valoarea maxima se stabileste in functie de valoarea cash flow -ului pe care o are poiectul.

Linia de credit se acorda pe o perioada de pana la un an, cu posibilitate de prelungire, pentru finantarea TVA-ului legat de investitie si pentru capitalul circulant.

Pentru ambele produse sunt solicitate, ca si garantii, active in proprietatea IMM-ului, fonduri de garantare si cesiune de creante. O caracteristica ce diferentiaza cele doua produse este constituita de aportul IMM-ului. 

 ( citeste continuarea pe newschannel.ro )

Citeste si: 

Cofinantari europene, Episodul 1: Creditele de cofinantare EU Office de la BCR

Cofinantari europene, Episodul 2: Creditele de cofinantare EUROBRD

Cofinantari europene, Episodul 4: Creditele de cofinantare de la CEC Bank

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea