Financiar

#contributie #angajator #pensii_private

CNPAS: Salariatii ar trebui sa verifice daca angajatorii platesc contributiile

Aproximativ 10.000 dintre cei 90.000 de angajatori bucuresteni nu au platit contributiile pentru luna decembrie, a declarat presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale ( ), Doina Parcalabu.

Presedintele CNPAS a sfatuit angajatii sa verifice lunar daca angajatorii fac plata contributiilor pentru ei. Ea a precizat ca in cazul in care un angajat descopera ca intr-o luna nu i-au fost platite contributiile obligatorii trebuie sa se adreseze in prima faza angajatorului si, ulterior, Inspectoratului Teritorial de Munca, precizeaza Mediafax.

Doina Parcalabu a aratat ca angajatii pot sa verifice daca plata contributiilor lor este la zi la Casa de Pensii de care apartin.

Parcalabu a sustinut ca firmele care nu-si indeplinesc obligatiile legale pot fi amendate, insa a subliniat ca este interesul angajatului sa fie atent la acest aspect pentru ca, altfel, atunci cand va ajunge la varsta de pensionare va constata ca nu are o pensie suficient de mare raportata la veniturile pe care le-a angajat.

Presedintele CNPAS a mai precizat ca angajatii romani vor primi de la casele de pensii certificate de stagii privind contributiile din ultimii trei ani.

Ea a explicat ca astfel de certificate nu au mai fost trimise din 2006, acele documente facand referire la contributiile platite in 2005.

De asemenea, Doina Parcalabu a aratat ca persoanele care constata la primirea certificatului de stagiu ca figureaza cu alte venituri decat cele incasate trebuie sa se adreseze angajatorului pentru a vedea ce s-a intamplat.

"Constatam dupa 10 ani de functionare a legii pensiilor ca oamenii nu cunosc detalii despre sistemul de asigurari sociale", a declarat Doina Parcalabu.

Aceasta a precizat ca, odata cu aplicarea legii unitare de pensii, se doreste si o informare a viitorilor beneficiari ai sistemului public de pensii astfel incat persoanele care au acum sub 35-45 de ani sa-si cunoasca mult mai bine drepturile pe care le au decat actualii pensionari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea