Financiar

#imobiliare #apartament #locuinte #proiect #criza economica

Cinci proiecte rezidentiale din 12 au fost inghetate in Brasov

Doar sapte proiecte rezidentiale mari din 12 mai sunt disponibile anul acesta in Brasov, dupa ce la cinci dintre ele lucrarile s-au oprit, se arata intr-un comunicat al companiei imobiliare Colliers. Astfel, pana la sfarsitul anului, brasovenii vor beneficia de un stoc de 1.440 de locuite noi.

Prin proiecte mari, se intelege proiecte care cuprind mai mult de 100 de locuinte, precizeaza Colliers.

Potrivit analizei companiei imobiliare, in Brasov sunt in curs de dezvoltare sapte proiecte rezidentiale, cu un total de 1.602 de locuinte, insa dintre acestea, mai mult de jumatate sunt inca disponibile la vanzare. Totusi, fata de jumatatea lui 2008, stocul de locuinte este mult mai scazut, ca urmare a amanarii altor cinci proiecte rezidentiale imediat dupa impactul crizei financiare. Aceste proiecte amanate au retras din piata un numar de 1.422 de unitati, in primele faze, mai precizeaza comunicatul Colliers.

Evolutia cererii

Daca intre 2006 si 2008 cererea de apartamente din Brasov a fost mare, atat pe segmentul locuintelor vechi, cat si pe cel al apartamentelor noi, incepand cu luna octombrie 2008, numarul apartamentelor vandute a scazut semnificativ.

Potrivit Stefaniei Baldovinescu, Manager Consulting Division in cadrul Colliers International, "printre factorii principali ce au condus la aceasta situatie se numara incertitudinea oamenilor privind siguranta locului de munca, preturile ce depaseau posibilitatile reale ale cumparatorilor, teama indusa de criza financiara si inasprirea conditiior de creditare impuse de banci".

Preturile

Noile conditii de pe piata rezidentiala au determinat schimbari majore si la nivelul preturilor. In cazul apartamentelor vechi, preturile au scazut, pana in prezent, in medie cu 30%. Pentru apartamentele noi, preturile au inceput sa scada abia la sfarsitul primului trimestru al lui 2009, cu doar 14,4% fata de pretul mediu de la sfarsitul anului 2008.

In al doilea trimestru al acestui an, insa, reducerile de pret au fost mai mari, ca o reactie a inghetarii vanzarilor din trimestrul I. Acest nivel de pret reprezinta doar cotatia oficiala, in timp ce pretul real de vanzare ar putea fi cu pana la 15% mai scazut, ca urmare ca faptului ca dezvoltatorii sunt dispusi sa negocieze, mai spune comunicatul Colliers. 

Estimari

Pentru perioada urmatoare, compania imobiliara spune ca segmentul cererii va fi reprezentat in principal de utilizatorii finali si mai putin de investitori, care intre 2006 – 2008 asigurau cea mai mare parte a cererii, atat in Bucuresti cat si in orasele secundare.

Incurajati de preturile mici ale apartamentelor in curs de executie si mai ales mizand pe cresterea preturilor pe perioada constructiei, investitorii cumparau pachete de locuinte. Debutul crizei financiare i-a gasit insa pe acestia cu un numar considerabil de apartamente disponibile aproape de finalizare. Prin urmare, in momentul de fata oferta actuala include si apartamentele de la investitori, care se confrunta cu volumul scazut al cererii.

Acum insa, concluzioneaza analiza Colliers, investitorii vor alege sa stea departe de aceasta piata, singurul segment activ pe aceasta piata fiind reprezentat de cumparatorii finali cu o nevoie imediata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea