Financiar

#chirii #birouri #scadere #cladiri #bucuresti

Chiriile pentru spatiile de birouri s-au redus cu pana la 10%

Chiriile pentru spatiile de au scazut in primele trei luni ale anului cu aproximativ 10% pentru toate tipurile de euro / mp pe luna, in timp ce pentru cladirile clasa B din zone atractive chiria variaza intre 14-16 Euro/mp pe luna. Pentru birourile de clasa B aflate in zonele secundare, chiriile se situeaza intre 12-15 euro/mp pe luna, scrie agentia NewsIn.

Suprafata inchiriata in primele trei luni ale anului, circa 51.500 mp este mai mica cu 35% comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara din 2008. Rata totala de neocupare a crescut de la 4,5% in trimestrul patru din 2008, la 6% la sfarsitului lui martie 2009.

De altfel si suprafata finalizata s-a redus in primele trei luni cu circa 25% fata de aceeasi perioada a lui 2008, avind in vedere ca unele proiecte propuse pentru livrare in aceasta perioada au fost amanate cu cateva luni. Astfel, la finalul lui martie erau finalizati circa 45.000 mp de birouri, din care 80% se afla in doua cladiri cu o suprafata mai mare de 14.000 mp. La sfarsitul primului trimestru al anului au fost dati in folosinta circa 115.000 de metri patrati de , dintr-un total de 1,95 milioane metri patrati (suprafata construita)

Principalul motor al pietei spatiilor de birouri in aceasta perioada il reprezinta relocarea. "In conditiile cresterii disponibilitatii spatiilor de birouri, unii chiriasi iau in considerare alternativa relocarii in cladiri de o calitate mai buna sau in zone mai usor accesibile si atractive, cu conditia sa beneficieze de o reducere substantiala a costurilor de ocupare si de termeni contractuali mai flexibili", se arata in studiu, citat de NewsIn.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea