Financiar

#costuri #banci #credite si leasing

Cele mai frecvente zece costuri cu care ne "jumulesc" bancile

V-ati gandit vreodata cate tipuri de comisoane si dobanzi penalizatoare are o banca? In cele ce urmeaza va prezentam zece dintre cele mai frecvente costuri impuse de bancheri la care ar trebui sa fiti atenti cand incheiati un contract cu o banca.

Mai intai este vorba despre comisionul de analiza. Chiar daca unele banci l-au "eliminat", incluzandu-l in alte costuri, analistii atrag atentia ca, mai ales in cazul creditelor de suma mai mica, acest comision poate reprezenta un procent insemnat.

Un alt cost il reprezinta comisionul de acordare, care reprezinta un procent din suma acordata drept imprumut. Bancile au stabilit diverse valori ale acestui comision.

Un alt comision este cel de administrare, numit si de gestiune sau comision de mentenanta. Acesta, in general, este calculat ca dobanda, dar exista posibilitatea de a se calcula ca procent din suma total imprumutata.

In cazul cardurilor, comisionul de administrare se percepe de obicei anual si este in medie de 20 de lei pe an. Exista insa si un comision de neutilizare. Cei care au un contract de credit, dar nu utilizeaza banii intr-un interval de timp mentionat in contract trebuie sa platesca un comision de neutilizare calculat ca procentaj din valoarea creditului neutilizat.

Unele banci isi taxeaza clientii si cu un comision de risc. In general, acesta se percepe pentru creditele acordate fara garantii si acopera riscul de neplata. Comisionul de risc poate fi de 0,1% din sold, atunci cand se percepe lunar, dar poate fi perceput si anual sau o singura data, la acordarea creditului.

In ultima vreme, se vorbeste de limitarea comisioanelor de rambursare anticipata , un alt tip de cost practicat in mediul bancar. In general, acestea pot ajunge si pana la 5% din suma platitia anticipat, dar o directiva europeana impune bancilor sa limiteze acest cost pana la 1%. Exista si banci care calculeaza comisionul de rambursare anticipata ca o suma fixa.

Vrei sa depui bani? Esti taxat!

Alt tip de comisioane sunt cele aferente contului curent. Astfel, unele banci te taxeaza daca vii si depui bani in cont, printr-un comision de depunere numerar. Mai exista si comisionul de administrare a contului curent sau comisionul de retragere numerar .

Specialistii de la Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor atrag atentia si asupra dobanzii penalizatoare - in procent sau suma fixa - perceputa pentru perioada de intarziere la plata sumelor datorate lunar.

De asemenea, un alt cost este cel al primei de asigurare aferenta politiei de asigurare de viata atunci cand incheiati un contract pentru un credit ipotecar, in general. Aceasta trebuie achitata lunar sau anual pe perioada de rambursare a creditului.

Alte elemente de cost care revin imprumutatului sunt cele legate de asigurari sau garantii, cum ar fi taxa pentru evaluarea bunurilor mobile admise in garantie, inscrierea garantiei reale mobiliare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare , primele de asigurare aferente politelor pentru riscuri generale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea