Financiar

Ce se intampla cu pensia privata daca administratorul da faliment

Administrarea speciala a fondurilor de pensii facultative (pilonul III) carora li se retrage autorizatia sau ai caror administratori raman fara autorizatie poate dura cel mult un an, perioada in care clientii si banii din conturile lor sunt transferati catre alte fonduri, potrivit proiectului de norma privind administrarea speciala a fondurilor de pensii facultative.

Acest proiect a fost lansat ieri in dezbatere publica de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ( CSSPP ), dezbatere care va dura o luna. Un administrator de pensii facultative poate ramane fara autorizatie in cazul in care rentabilitatea fondului sau este sub rentabilitatea minima a pietei, al carei mod de calcul este prevazut de legislatia in vigoare, timp de patru semestre consecutiv.

Alte situatii in care CSSPP ii retrage autorizatia administratorului sunt nerespectarea obligatiilor sale legale, lichidarea, fuziunea, divizarea sau intrarea in incapacitate de plata.

Un fond de pensii poate ramane fara autorizatie daca numarul de participanti a scazut si se mentine sub 100 timp de un trimestru. "Este o norma pe care sper sa nu o aplicam niciodata", spune Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

continuarea in Ziarul Financiar

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea