Financiar

#tva #cota unica #crestere

Ce inseamna cota unica de 20% si TVA de 22-25%?

Preturi mult mai mari si salarii mult mai mici. Iata ce ne-ar astepta daca Guvernul va majora cota unica de impozitare la 20 la suta si taxa pe valoarea adaugata la 25 la suta, asa cum, se pare, ar fi cerut Fondul Monetar International, potrivit unor surse guvernamentale.

Apoi, alte surse de la Ministerul de Finante, au anuntat ca TVA se va majora, incepand de la 1 iulie, la 22%.

In prezent, cota unica de impozitare este de 16 la suta, iar TVA-ul de 19 la suta, ceea ce ar insemna o crestere de 4%, respectiv 6%. Aceasta majorare s-ar reflecta, imediat, in nivelul salariilor si al preturilor.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, neaga ca s-ar fi discutat despre un TVA de 25% si spune ca astfel de "scenarii" tot apar in presa. De altfel, Vladescu spune ca, in timpul discutiilor, se incearca sa nu se modifice taxele si impozitele.

Totusi, va fi posibil sa trecem de criza fara sa majoram sumele colectate la stat, doar prin scaderea cheltuielilor, mai ales ca, dupa cum s-a observat, aceasta reducere este extrem de dificil de efectuat si, pana in prezent, metodele guvernantilor nu au fost eficiente?

E nevoie de taxe mai mari?

"Nu stiu daca ceea ce a aparut pe surse este adevarat sau nu, dar am spus de mult timp ca este acest lucru este inevitabil", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu .

"Cred ca si FMI a ajuns la concluzia aceasta, deoarece Guvernul nu a facut ceea ce a promis. Si, trebuie sa spunem, nu le-a facut pentru ca exista un oprobiu general, opozitie puternica", a adaugat Serbanescu.

Faptul ca exista o opozitie din partea sindicatelor fata de reducerea salariilor lasa Guvernul cu putine optiuni, majorarea taxelor si impozitelor fiind singura destul de eficienta pentru marirea veniturilor la bugetul de stat.

Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a declarat la randul sau ca majorarea TVA este o solutie, dar nu singura, precizand ca Executivul roman a spus de mai multe ori ca nu doreste sa apeleze la acest mijloc.

"In multe tari, mai ales TVA-ul a fost majorat. E vorba de tari aflate in criza. E o posibila solutie. Una dintre solutii, nu singura. Dar Guvernul Romaniei a spus in clar ca nu doreste sa apeleze la acest mijloc", a declarat consilierul, la Realitatea TV.

Salarii mai mici, firme in faliment

In opinia lui Robert Negoita , vicepresedinte PSD, cresterea cotei unice la 20% si a TVA-ului la 25% ar fi o catastrofa. "Nu mi se pare normal sa plateasca aceeasi cota de impozitare si cei cu salariu de 7 milioane de lei si cei cu 300 de milioane de lei", a spus Negoita, la Realitatea TV.

In momentul cand este majorata cota unica de impozitare, salariul net al fiecarui roman va scadea, deoarece este putin probabil ca firmele sa majoreze salariul brut, pentru a mentine acelasi nivel al sumei pe care angajatii o iau la sfarsitul lunii.

O alta posibilitate este o alunecare si mai adanca in zona gri a pietei muncii - contracte de colaborare, drepturi de autor, PFA in loc de contract de munca - si in cea neagra, fara nici un fel de contract.

Nu in ultimul rand, vazandu-se confruntati cu o noua crestere a costurilor cu angajatii, intr-un moment in care afacerile oricum merg prost, deci veniturile sunt scazute, companiile ar putea fi nevoite sa disponibilizeze si mai multi oameni. In martie, rata somajului era de 8,36 la suta.

Pana una alta, indicii bursieri de la Bucuresti au cazut dramatic, spre finalul sedintei de marti, in urma informatiilor privind majorarea cotei unice si TVA.

(citeste continuarea pe Bloombiz.ro)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea