Financiar

#manager #proiect #eficient

Ce calitati trebuie sa aiba un manager de proiect pentru a fi eficient?

Pe timp de criza, cand piata resurselor umane scartaie, iar firmele aflate in pragul falimentului cauta cu disperare oameni capabili care sa le salveze afacerea, perfectionarea unui manager nu mai este o optiune, ci este o obligatie.

A fi un manager eficient inseamna sa imbunatatesti permanent performanta, sa diminuezi stresul pentru obtinerea ei si sa mentii o satisfactie profesionala crescuta in randul angajatilor tai. Un model de manager eficient impleteste viziunea asupra businessului cu orientarea spre obiective si rezultate, respectul de sine cu deschiderea spre ceilalti. Tragand linie, a fi manager nu este un lucru usor, dar nici imposibil.

Publicatia projectsmart.co.uk a realizat topul celor mai importante calitati pe care trebuie sa le intruneasca un manager de proiect , top realizat in urma studiilor efectuate de compania ESI International, lider mondial in organizarea de trainere pentru manageri.

1. Inspira o viziune comuna

Un manager de succes trebuie sa stabileasca gradul de eficienta a viziunii sale. Dupa impartasirea acesteia fiecarui membru al echipei si asigurarea coerentei intre viziunea manageriala si cea a subalternilor, exista cateva chei de evaluare pentru o viziune eficienta. Ea trebuie sa inspire, sa fie clara, sa provoace la excelenta. O viziune eficienta care are sens in activitatea profesionala si e realista pe piata, este asemenea unui turn de control cand contextele sunt in continua schimbare. O viziune clara le va oferi subalternilor posibilitatea de a simti ca au in mod real un rol in proiect si le permite sa experimenteze viziunea manageriala in felul lor.

2. Bun comunicator

Capacitatea de a comunica cu oamenii pe toate nivelurile este considerat al doilea cel mai important lucru pentru managerii de proiect, dar si pentru membrii echipei. Managementul de proiect implica o comunicare eficienta despre obiective, responsabilitate, performanta, asteptari si feedback. Managerul trebuie sa fie deschis fata de angajatii si colegii sai, iar daca organi­zatia este transparenta, oamenii vor putea intelege care este rolul lor si ce li se pregateste in viitor si vor sti ca performanta in execu­tarea sarcinilor le este masurata si evaluata. Daca nu exista aceasta comunicare, angajatii vor face presupuneri, vor da interpretari personale diferitelor situatii si relatii din organizatie si vor avea propria intelegere a starii de lucruri in locul mesajului clar care ar putea veni chiar de la varful organizatiei. Chiar si atunci cand e vorba de piata si de concurenta, este important ca toata lumea din organizatie - de la proaspatul angajat pana la seniori - sa inteleaga care sunt obiectivele si care sunt pericolele care ameninta atingerea lor. Toate acestea nu pot fi obtinute daca managerul evita sa comunice cu angajatii.

3. Integru

Managerii nu trebuie sa uite niciodata ca ceea ce cantareste cel mai mult in fata subalternilor sai sunt faptele, nu vorbele. Increderea este cea care creaza relatiile. Managerul nu isi poate schimba punctul de vedere in functie de persoana care a intrat ultima in biroul sau si trebuie sa-si cantareasca toate informatiile. De asemenea, trebuie sa-si pastreze cuvantul dat. Daca stabileste reguli si termene limita, managerul ar trebui sa fie primul care le respecta.

4. Entuziast

Numanui nu ii place sa lucreze cu un pesimist, cu atat mai mult daca acesta este chiar managerul de proiect. Pentru a fi productivi , oamenii trebuie sa lucreze cu entuziasm. Pentru a atinge acest lucru, managerul ar trebui sa stabileasca o competivitate creativa intre membri echipei, nu demoralizanta. Subalternii tind sa urmeze persoanele optimiste...

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea