Financiar

#cos lunar supravietuire #alimente familie costa

Cat ne costa cosul lunar de supravietuire?

De cinci ani de zile, autoritatile romane au renuntat sa mai tina seama de pretul cosului minim lunar de consum, atunci cand ne calculeaza salariul minim pe economie, venitul si pensia - minime garantate.

Astfel, traiul lunar ne costa de cateva ori mai mult decat aceste venituri. Numai cheltuiala cu mancarea face o familie sa scoata din buzunar sume care variaza intre 480 si 750 de lei, la nivelul acestei luni, informeaza Jurnalul National.

Salariul minim brut pe economie este de 600 de lei pe luna, venitul minim garantat a fost si el marit la 108 lei/luna, iar pensia minima garantata despre care se discuta acum in proiectul de buget este de 350 de lei pe luna.

Ziaristii de la Jurnalul National au facut un calcul pentru a afla cat costa cosul minim de consum lunar, acest CMCL care exprima limita inferioara a necesarului traiului lunar al unei familii de 2,804 persoane, respectand cantitatile si produsele inscrise in CMCL-ul aprobat in 2000. In acel an "costul supravietuirii" era de 313,65 RON.

Calculul - in care s-au folosit din mai multe zone, preturile la alimente gasite ca cele mai mici si s-au respectat cantitatile prevazute in CMCL-ul din anul 2000 - arata ca valoarea in jurul careia "se invarte" costul cosului minim de consum lunar este de 2.000 de lei

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea