Financiar

#plata tva #pfa #tva

Cand incepe un PFA sa plateasca TVA

PFA-ul are avantajele si dezavantajele sale. Printre avantaje se numara rapiditatea infiintari, costul scazut pentru infiintare si desigur modul in care poti alege sa faci contabilitate pentru pfa-uri. Printre dezavantaje se numara legislatia putin ambigua. Pentru cei care nu au timp sau rabdare sa treaca prin legislatie, pot oricand sa apeleze la un consultant precum www.conta-pfa.ro.

Una dintre cele mai dese intrebari in privinta PFA-ului este legata de TVA. Cand incepi sa platesti TVA ca PFA?

Ei bine, conform legislatiei din Romania, un PFA neplatitor de TVA trebuie sa inceapa sa plateasca TVA-ul in momentul in care a facturat mai mult de 119.000 RON (35.000 euro) intr-un an.

Echivalentul in lei al plafonului de 35.000 euro este de 119.000 lei. Conform art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, determinat in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii. (3) Persoanele impozabile care, daca ar fi inregistrate normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, ar aplica un regim special de taxa conform prevederilor art. 1521 si 1522 din Codul fiscal vor lua in calculul determinarii cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal numai baza impozabila pentru respectivele operatiuni determinata in conformitate cu prevederile art. 1521 si 1522 din Codul fiscal.

"Potrivit prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) ori, dupa caz, la alin. (5) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului.

Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrat in scopuri de taxa conform art. 153."

Mai concis, daca un PFA a incasat in luna martie mai mult de echivalentul in lei a 35.000 euro, in primele zece zile ale lunii aprilie PFA-ul are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA.

"Potrivit prevederilor art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazuta la alin. (7) si (71), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;

b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Potrivit normelor de aplicare, la determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal. "

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea