Financiar

#burse europene #inchidere rosu #disponibilizari sua

Bursele europene au inchis pe rosu

Actiunile europene s-au ieftinit vineri, dupa publicarea statisticilor despre cresterea somajului in Statele Unite, iar titlurile din sectorul energetic s-au depreciat dupa scaderea pretului petrolului.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a coborat cu 0,3% la finalul sedintei, pana la 867,95 puncte. in prima saptamana intreaga de tranzactionare din 2009, indicele a avansat cu 1,3%, relateaza Reuters.

Angajatorii americani au disponibilizat in decembrie 524.000 de salariati, ridicand rata somajului la cel mai inalt nivel din ultimii 16 ani, potrivit unui raport guvernamental, ceea ce indica accentuarea recesiunii ce tine deja de un an. Statisticile au fost, insa, mai bune decat estimasera unii dintre analisti, ceea ce determinase initial o apreciere a actiunilor.

"Datele sunt semnificativ mai bune decat estimarile noastre de 750.000 de disponibilizari ", a spus economistul international sef al ING. Cu toate acestea, Carnell a indicat ca lunile viitoare ar putea fi facute o serie de revizuiri in crestere. Actiunile companiilor petroliere au inregistrat printre cele mai mari ieftiniri dintre titlurile care intra in componenta indicelui FTSEurofirst 300, dupa ce pretul petrolului a coborat cu 4%, la mai putin de 40 dolari/baril, din cauza problemelor economice, ca urmare a statisticilor despre piata muncii.

Titlurile Total, BP si Royal Dutch Shell au inregistrat ieftiniri cuprinse intre 1,7% si 2,9%. Pe marile piete europene, indicele FTSE 100 al bursei londoneze, Dax al pietei de la Frankfurt si CAC 40 al bursei din Paris au inchis in scadere cu 1,26%, 1,97% si 0,75%, la 4.448,54, 4.783,89 si, respectiv, 3.299,50 puncte, potrivit paginii de internet a publicatiei franceze Les Echos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea