Financiar

#politica #bnr #dobanda

BNR: Dobanda-cheie a fost redusa cu o jumatate de procent, pana la 8% pe an

Banca Nationale a Romaniei a redus, marti, dobanda de politica monetara cu o jumatate de procent, de la 8,5% la 8% pe an, incepand cu 30 septembrie. Aceasta este cea de-a cincea scadere din acest an, in linie cu asteptarile analistilor, scrie Mediafax. De asemenea, banca centrala a mentinut nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se mai arata intr-un comunicat al Consiliului de Administratie al BNR, citat de agentia Mediafax.

BNR a operat aceasta reducere a dobanzii de politica monetara ca urmare a scaderii inflatiei si a necesitatii relansarii activitatii economice, care poate fi sprijinita prin continuarea reducerii ratelor la credite

In urma decizie de marti, rata dobanzii pentru facilitatea de creditare ( Lombard ) va cobora de la 12,5% la 12% pe an, in timp ce dobanda pentru facilitatea de depozit se va diminua corespunzator, de la 4,5% la 4% pe an.

De asemenea, BNR reafirma ca va continua gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii canalelor de transmisie a politicii monetare.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea