Financiar

#dobanda cheie #bnr #scadere

BNR a coborat dobanda cheie la 6,25%

Consiliul de Administratie al BNR a decis marti a patra reducere a dobanzii cheie din acest an, cu un sfert de punct procentual, reducand principalul instrument al politicii monetare la un nivel minim record de 6,25% pe an.

Astfel, in a patra sedinta de politica monetara din acest an, boardul Bancii Nationale a Romaniei a decis sa continue reducerea graduala a dobanzilor. In ianuarie, banca centrala coborase dobanda cheie de la 8% la 7,5%, in februarie la 7%, iar in martie la 6,50% pe an.

Nivelul actual al dobanzii cheie, folosita de BNR la operatiunile repo si reverse repo, de reglare a lichiditatii din piata, reprezinta un minim de la adoptarea actualului model de politica monetara, la inceputul anilor 2000, pliat pe cel al Bancii Centrale Europene (BCE), in conditiile in care Romania si-a propus sa adopte la un moment dat moneda euro.

In urma deciziei, scad automat si dobanda la facilitatea de credit (credit lombard ), de la 10,50% pe an in prezent la 10,25% incepand de miercuri, si la facilitatea de depozit , de la 2,50% la 2,25%, acestea fiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.

Banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor, si a mentionat ca va continua "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, iar documentul va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa ce va fi organizata joi, 6 mai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea