Financiar

#analiza #comentariu #constantin rudnitchi

Bloombiz.ro: Dupa 20 de ani - capitalismul de "jmecherie"

Avem deja 20 de ani de capitalism. Castigatorii tranzitiei nu sunt nici macar "baietii destepti", ci cei "jmecheri".

Am vizionat zilele trecute, alaturi de alti reprezentanti ai mass-media, filmul “Kapitalism, reteta noastra secreta” in regia domnului Alexandru Solomon . Filmul nu dezvaluie, neaparat, “reteta secreta a capitalismului romanesc”, ci consacra o serie de adevaruri ale modului in care s-a creat capitalul in Romania, dupa anul 1989.

Doua sunt punctele pe care se concentreaza filmul: in primul rand, noii oameni de afaceri provin, in special, din zona fostei Securitati sau dintre fostii privilegiati ai regimului comunist si, in al doilea rand, cei mai importanti oameni de afaceri din Romania au fost si sunt legati de cel putin un scandal de coruptie .

Asadar - intelegem din filmul lui Alexandru Solomon - capitalismul romanesc s-a construit pe baze putrede: prin operatiuni suspecte, de catre personaje dubioase.

Ceea ce este o realitate greu de tagaduit. Actorii filmului, la propriu, sunt oameni de afaceri locali care au acceptat sa dialogheze, sa-si spuna povestea si sa fie filmati in locuinta lor, in fabricile pe care le detin sau in zonele in care se relaxeaza.

Mai exact, actorii filmului documentar sunt: Dan Voiculescu, Ioan Niculae, Dinu Patriciu, George Becali, George Copos, George Padure si Dan Diaconescu.

De la un anumit moment, filmul intra intr-o zona mai degraba anecdotica, decat analitica. Rand pe rand, actorii sunt pusi in situatii ridicole, chiar hilare. Personal, am retinut cateva faze memorabile:

- Dan Voiculescu vorbind limba engleza surprinzator de modest, pentru un fost angajat in comertul exterior. Si, apoi, acelasi Dan Voiculescu incercand sa-i convinga pe producatori sa afirme in film ca fiica sa, Camelia, a preluat afacerile media;

- Ioan Niculae incercand sa prezinte o aflata in proprietatea sa. Efectul este exact invers decat cel dorit, intrucat fabrica este mai degraba o ruina. Angajatii lucreaza cu utilaje arhaice, iar mizeria si dezordinea domnesc peste tot in uzina.

De asemenea, Ioan Niculae vorbind la telefon despre afaceri cu un interlocutor anonim, dar spunandu-i acestuia, la un moment dat, ca “da un telefon” la un secretar de stat de la Ministerul Agriculturii si rezolva problema;

- Dinu Patriciu adresandu-se salariatilor, cu ocazia ceremoniei de semnare a contractului de vanzare a rafinariei Petromidia catre compania azera KazMunaiGaz, si spunandu-le acestora ca inainte de 1989 lucrau ca “ ” in rafinarie, in vreme ce acum au ajuns sa fie niste buni specialisti. (O afirmatie riscanta si deplasata, macar pentru faptul ca multi romani simt astazi, mai mult ca oricand, ca lucreaza ca “ sclavii ”).

(Citeste continuarea analizei lui pe Bloombiz.ro)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea