Financiar

#revolutionare plati #moneda digitala #Bitcoin #plati online

Bitcoin, moneda digitala care a revolutionat platile

Powered by NETOPIA mobilPay

Imposibil sa nu fi auzit pana acum de Bitcoin, moneda digitala care a revolutionat modul in care se fac platile.

Bitcoin este prima si cea mai cunoscuta dintre monedele digitale, stiute si sub numele de criptomonede, creata si stocata electronic pe computere, prin intermediul unor programe care rezolva probleme matematice. Intregul procedeu prin care ia nastere criptomoneda poarta denumirea de mining, sau minare, iar tehnologia din spatele acestuia se numeste blockchain.

Termenul de Bitcoin a aparut pentru prima oara in 2008 si ii apartine lui Satoshi Nakamoto, un personaj misterios despre care nu se stie cu siguranta daca este reprezentat de o singura persoana sau un grup de programatori. Nakamoto a realizat o serie de experimente cu criptomoneda pana sa o dezvaluie publicului larg, in 2009, urmand ca, un an mai tarziu, sa se retraga din cadrul proiectului, fara a oferi prea multe detalii despre identitatea sa. Din 2010, pana in prezent, ecosistemul Bitcoin a crescut considerabil, bucurandu-se de sprijinul unui numar consistent de programatori care lucreaza pentru dezvoltarea criptomonedei.

Bitcoin a reusit sa revolutioneze modul in care se fac platile tocmai prin caracteristicile sale, fiind primul sistem de plata de tipul unu la unu (peer-to-peer) descentralizat, sustinut de utilizatorii sai fara a depinde de o autoritate centrala, asa cum se intampla in cazul monedelor si bancnotelor traditionale. Criptomonedele pot fi stocate intr-un portofel digital, regasit in telefonul sau computerul utilizatorului. Acesta ii va permite utilizatorului sa trimita sau sa primeasca Bitcoin si, totodata, sa plateasca cu criptomoneda diferite produse sau servicii.

Ce inseamna Bitcoin astazi? Pe scurt, in cifre: Un Bitcoin valora pe 7 august aproape 3.400 de dolari, iar valoarea totala a Bitcoinilor care circula in prezent pe piata se ridica la 55,7 miliarde de dolari.

In Romania, NETOPIA mobilPay a procesat anul trecut tranzactii in Bitcoin in valoare de 300.000 de euro, iar suma medie achitata cu moneda digitala a fost de circa 400 de lei.

Sursa foto: coindesk.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea