Financiar

Birocratia ingroapa pensiile private facultative

Necunoasterea legislatiei in vigoare, comisioanele de transfer sau birocratia sunt cauzele pentru care o parte din companii nu depun contributiile la Pilonul III.

Numarul redus de participanti la fondurile de pensii facultative (82.337 la sfarsitul lunii aprilie) este justificat si de refuzul angajatorilor de a vira contributiile propriilor salariati.

Fie din cauza birocratiei (ei trebuie sa completeze un ), fie din cauza comisionului bancar de transfer sau chiar din pricina lipsei de informare asupra sanctiunilor pe care le-ar putea suporta, o parte din angajatori nu fac niciun efort in a vira aceste contributii.

In plus, peste 90% din cei peste 2.000 de angajatori chestionati de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nu aveau cunostinte despre sistemul pensiilor private facultative (Pilonul III).

Patronii fac confuzii

Potrivit legislatiei in vigoare (Legea 204/2006), angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative (pana la 15% din venitul brut), pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.

Cazurile concrete ce ne-au fost semnalate, de refuz de plata a angajatorilor, se refera la faptul ca acestia sustin, in necunostinta de cauza, "ca sunt si alti salariati care isi platesc singuri contributia" (desi legea nu permite acest lucru), referinduse probabil la alte produse de asigurare cu componenta de pensii. Lipsa de publicitate a informatiilor privind segmentul facultativ de pensii duce la reticenta patronilor si de a participa, in numele angajatilor, cu o contributie de pana la 15%.

Sanctiunile, modificate

Doru Frunzulica, membru in CSSPP, subliniaza ca Pilonul III este extrem de important si, din acest motiv, "trebuie sa le explicam mai bine potentialilor participanti avantajele contributiei la un fond de pensii facultativ".

Pentru a veni in sprijnul salariatilor, dar si pentru a aduce unele imbunatatiri, a fost initiata o ordonanta care le va permite acestora sa-si vireze singuri banii.

"Dupa ce va fi promulgata ordonanta de urgenta (care completeaza legea pensiilor facultative), refuzul angajatorilor de a vira contributia la pensiile facultative este considerat contraventie si sanctionat cu amenda si alte masuri asemanatoare", ne-a declarat Dan Zavoianu, seful directiei comunicare din cadrul CSSPP.

Acesta a adaugat ca, in cazul in care participantul isi vireaza singur contributia, va fi mai greu de urmarit daca se incadreaza in limita de 15% din venitul brut. In plus, in noua varianta, care ar putea fi adoptata si de Comisia de Munca a Camerei Deputatilor (unde se afla in prezent actul normativ), angajatul va trebui sa apeleze si la Administratia Financiara pentru a-si putea deduce cei 200 de euro prevazuti de lege.

Conform modificarilor aduse Legii 204/2006, fapta persoanei din vina careia contributia la fondul de pensii nu este virata sau este utilizata in alte scopuri decat prevede prezenta lege constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 15 ani sau cu amenda.

Salariatul isi poate reclama angajatorul

Nevirarea contributiilor retinute de la participanti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda. Salariatii aflati in aceasta situatie trebuie sa reclame propriul angajat la CSSPP.

In prealabil, administratorul fondului respectiv are obligatia de a notifica despre neplata contributiei participantul, dar si patronul.

In cazul in care nu este virata contributia timp de trei luni, participantului i se suspenda contul, dar poate fi reactivat cand va plati aceste contributii, explica reprezentantii CSSPP.

 

Oana Grecea

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea