Financiar

Benzina din Romania - ieftina in UE, scumpa pentru romani

Carburantii comercializati in Romania sunt printre cei mai ieftini din Uniunea Europeana, dar din cauza puterii scazute de cumparare romanii ocupa penultimul loc in UE in ceea ce priveste cantitatea de benzina sau motorina pe care o pot achizitiona lunar.

De exemplu, in Romania cu un salariu minim , adica 140 de euro, se pot cumpara in fiecare luna 137 litri de benzina si 131 litri de motorina. Mai slab ca noi stau bulgarii care pot lua 111 litri de benzina si 106 litri de motorina.

Spre comparatie, un olandez care primeste un salariu minim (de zece ori mai mare decat cel din Romania) poate achizitiona  850 litri de benzina si 1.045 litri de motorina lunar asta in conditiile in care in tara sa se comercializeaza cei mai scumpi carburanti din Uniunea Europeana. Un cetatean maghiar care are un venit minim isi permite sa cumpere 234 litri de benzina si 221 litri de motorina, iar un polonez 251 de litri de benzina si 253 litri de motorina.

Un euro pe litru

Potrivit datelor “Oil Bulletin”, elaborat de catre Uniunea Europeana, pretul mediu al benzinei comercializate in tara noastra este de 1,024 euro pe litru. In spatiul UE, benzina mai ieftina gasim in Lituania, 1,023 euro pe litru si in Bulgaria, 1.011 euro pe litru.

Cea mai scumpa benzina o gasim in Olanda si in Finlanda, 1,554 euro pe litru si, respectiv, 1,432 euro pe litru. Si motorina se vinde ieftin la noi, un litru costand 1,074 euro. La acest capitol suntem depasiti doar de bulgari, care au un pret mediu pe litru de motorina de 1,068 euro.

Vecinii de la sud se bucura de preturi mai bune decat romanii desi la capitolul resurse de titei stau cu mult mai prost. In plus, sunt companii petroliere care au activitati atat in Romania, cat si in Bulgaria, precum Petrom, Lukoil, Rompetrol. Situarea Romaniei pe o pozitie foarte joasa in clasamentul preturilor carburantilor comercializati in UE se explica prin faptul ca taxarea este inca la un nivel scazut, potrivit unor reprezentanti din piata petroliera autohtona.

Ponderea taxelor si impozitelor in pretul final al carburantilor este de 40-45%.  Principalii jucatori de pe piata de distributie de carburanti sunt Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, OMV, Agip. 

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea