Financiar

#card de credit #cheltuieli #datorii

Banii cash, o solutie in lupta cu cheltuielile excesive

Te-ai obisnuit sa platesti prea des cu cardul de credit si ai inceput sa acumulezi datorii? Sau iti cheltuiesti salariul direct de pe cardul de debit si descoperi ca banii se "evapora" prea repede? Cei de la Fool.com vin cu o solutie pe cat de simpla, pe atat de eficienta: plateste doar cu .

Asa cum am scris si in articole anterioare, plata cu cardul ne poate impinge spre cheltuieli excesive, pentru ca banii de pe card sunt "invizibili", asa ca nu ne doare pre tare atunci cand ne despartim de ei. La cash , lucrurile stau altfel: atunci cand cheltuim bani fizici, despartirea efectiva de ei ne da o senzatie neplacuta, asa ca incercam sa cheltuim mai putin.

Cei de la Fool.com vin cu o idee pentru cei care s-au obisnuit prea tare cu cardul: cheltuiti doar bani gheata de o saptamana.

Poate fi neconfortabil si ineficient, insa exact asta este si scopul: sa te faca sa nu vrei sa cheltuiesti. Atunci cand esti nevoit sa te limitezi la o suma fixa pe care o ai in buzunar, vei invata sa iti controlezi impulsurile de a arunca bani si iti vei reduce cheltuielile.

Un studiu realizat in urma cu cativa ani de doi profesori de la Universitatea din New York si Maryland au aratat ca suntem mult mai atenti la cat cheltuim si chiar cheltuim mai putin atunci cand trebuie sa ne descurcam doar cu cash, scrie Fool.com. Astfel, subiectii care dispuneau de un  card de credit erau dispusi sa plateasca mai mult atunci cand luau masa la restaurant , iar cei care primeau un cupon valoric 50 de dolari il cheltuiau foarte repede, fata de cei care aveau aceiasi 50 de dolari in portofel.

Pe scurt, concluzia studiului a fost destul de clara: oamenii sunt mult mai dispusi sa cheltuiasca mai mult atunci cand folosesc carduri sau alte forme de plata non-cash (cecuri, cupoane valorice), decat atunci cand trebuie sa cumpere cu bani gheata.

Cum ne dam seama cat economisim daca lasam cardul acasa?

Ca sa-ti dai seama cum cheltuiesti la intamplare si facil atunci cand cumperi cu cardul, gandeste-te la urmatoarea situatie: esti la casa de marcat si vezi puse stategic langa ea mai multe reviste, batoane de ciocolata si pachete cu gume de mestecat. Daca ai fost vreodata in situatia asta, iti vei da seama instant ca atunci cand nu-ti faci griji cu privire la banii din buzunar e mult mai probabil sa cumperi maruntisurile acelea, decat in cazul in care trebuie sa-ti numeri cu atentie banii.

Un alt studiu citat de Fool.com, realizat in 2003 in Statele Unite, a aratat ca persoanele care cumparau cu cardul inregistrau plati in medie cu 33% mai mari si cumparau de doua ori mai multe articole neesentiale decat cei care plateau cu cash. Deci daca faci cumparaturi de 3 ori pe luna, sa zicem, vei cheltui valoarea inca unei de cumparaturi numai din ce achizitionezi in plus.

Metoda plicului

Cei de la Fool.com ofera urmatoarea strategie pentru limitarea cheltuielilor, cu ajutorul banilor cash si a unui simplu plic:

1. Calculeaza cat ai cheltuit luna trecuta pe mancare, cu cardul, si imparte suma la patru, pentru a vedea care a fost b ugetul saptamanal.
2. Scade o treime din suma rezultata si pune ce a ramas intr-un plic de hartie, pe care scrii "Mancare". Acesta este bugetul tau in cash pentru o saptamana.
3. Daca banii ti se termina inainte de sfarsitul saptamanii, incearca sa gasesti alte metode de a-ti administra mancarea, pana te obisnuiesti sa cheltuiesti doar suma stabilita.

Aceasta metoda poate fi aplicata oricarei categorii de cheltuieli care iti face probleme.

Daca vrei sa prelungesti "dieta" de cash pe toata luna, nu vei avea nimic de pierdut. Pur si simplu scoti de pe card fix suma pe care ai stabilit-o.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea