Financiar

#asia #somaj #pretul caselor #banci #reiffeisen #merill lynch

Presa internationala - Asia intra in somaj

O fabrica producatoare de telecomenzi din Indonezia cu doar un sfert din muncitori, o fabrica de creioane, inchisa in septembrie, o alta fabrica producatoare de rame de ferestre s-a inchis, lasand fara serviciu 800 de oameni, doua fabrici Toyota nu au mai prelungit contractele pentru 227 de muncitori, aflam dintr-un reportaj al New York Times.

"In 11 ani de cand sunt aici, nu am vazut situatie mai rea decat acum", a declarat directorul fabricii de telecomenzi, pentru cotidianul citat.

"Nu stim incotro sa mergem si cat va mai dura". Productia industriala scade in Coreea de Sud intr-un ritm nemaintalnit de peste 30 de ani, exporturile taiwaneze s-au contractat cu 40 de procente in decembrie 2008, in comparatie cu anul anterior.

Porturile, din Indonezia pana in Tailanda, mai adapostesc doar cateva containere cu marfuri. Aceste tari si-au construit o economie bazata intr-o masura foarte mare pe exporturi catre Occident si, mai mult, sunt economii bazate in mare masura pe manufactura . Ca urmare, atunci cand Occidentul nu mai poate cumpara, Asia intra in somaj.

Bancherii cauta solutii pentru Europa de Est

Principalele banci internationale care opereaza in Europa de Est s-au reunit pentru un lobby sustinut pe langa guverne, astfel incat UE si Banca Centrala Europeana sa-si extinda politicile anti-criza si relaxarea creditarii si inspre granitele Uniunii, informeaza Financial Times.

Grupul solicita facilitarea accesului la lichiditati si asistenta in reluarea creditarii si in noile state membre ale UE, dar si catre posibili viitori membri precum Serbia si chiar Ucraina.

Herbert Stepis, directorul bancii austriace raiffeisen international si initiatorul acestui grup, a subliniat importanta extinderii asistentei si inspre marginile Uniunii, explicand ca "multi dintre noi am luptat 50 de ani pentru a elibera aceste tari de regimurile comuniste si acum, cand avem economii de piata libere in regiune, nu le putem lasa singure in mijlocul furtunii". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea