Financiar

# legea amnistiei #amnistie fiscala #executare silita #anaf #fisc

Azi intra in vigoarea legea amnistiei fiscale. Vezi cum te afecteaza

Astazi intra in vigoare legea amnistiei fiscale, aprobata in urma cu o luna de Parlament. Aproximativ 4 milioane de romani scapa astfel de urmarirea Fiscului, dupa ce multi au primit inca de acum cateva luni somatii prin care erau amenintati cu executarea silita.

Sunt afectati de aceasta lege cei care au realizat venituri suplimentare din dobanzi si dividente, chirii, activitati liberale si din drepturi de autor sau diurne. In unele cazuri a fost vorba de doar cativa zeci de lei, pentru care impozitul datorat la sanatate este de cateva sute de lei. 

Mare parte dintre cei vizati de legea amnistiei au avut incepand din 2012 venituri din profesii liberale si din drepturi de autor, pe care fiscul a decis sa le incadreze drept salarii. Este vorba de 665 de mii de persoane: avocati, arhitecti, medici, farmacisti, evaluatori, ziaristi. Alta categorie este cea a persoanelor care au incasat diurne pe perioadele lucrate in strainatate. Cel mai bun exemplu il constituie soferii de TIR, carora fiscul le-a calculat impozite suplimentare pentru diurna incasata cat au stat in afara tarii.

Cea mai numeroasa categorie este a celor care au avut venituri numai din dobanzi si dividende, de regula doar cativa lei pe an. Chiar si pentru aceste sume infime, Fiscul le-a cerut sa plateasca 468 de lei pe an contributii de sananate. 

 

Scutirea se aplică pentru perioada 1 ianuarie 2012 - 1 februarie 2015 şi se referă la acele persoane care au realizat venituri mici, dar pentru care legea prevedea recalcularea bazei impozabile a contribuţiei la asigurările de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.

Foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea