Financiar

Asiguratorii s-au pus pe butuci

Piata romaneasca a asigurarilor a afisat o pierdere neta cuprinsa intre 50 si 80 milioane euro anul trecut, ca urmare a cresterii despagubirilor pe segmentul asigurarilor auto si a riscurilor financiare, precum asigurarile de credite, a spus directorul general Allianz-Tiriac, Cristian Constantinescu.

"Sunt estimari personale pe baza nivelului de prima inregistrat de companiile concurente. La ce bani au intrat in companiile de asigurari, sume care trebuie sa sustina o marja de solvabilitate , as zice ca pierderile nete totale inregistrate pe piata de profil se situeaza intre 50 si 80 de milioane de euro", a declarat, ieri, Constantinescu, dupa o conferinta de presa, citat de NewsIn.

Nivelul pierderilor de anul trecut este peste cel inregistrat in 2006. In plus, Constantinescu a adaugat ca, in general, asiguratorii din Romania vor sa acumuleze cota de piata si sunt preocupati mai putin de profit.

De asemenea, Constantinescu a explicat ca tocmai din aceasta cauza multe societati de asigurare isi majoreaza capitalul social pentru sustinerea unei marje de solvabilitate.

"Cred ca incepe sa creasca presiunea de profit, pana acum targetul a fost cota de piata, indiferent de rezultatul financiar. Exista presiune tot mai mare din partea actionarilor ca societatile de asigurari sa inregistreze profit", a mai spus Constantinescu.

El a aratat ca strategia de a obtine cota de piata poate fi acceptata pe termen scurt, "intrucat se vinde mai bine cota de piata, decat capacitatea de a face profit".

Cristian Constantinescu a adaugat ca Allianz Tiriac va inregistra cel mai probabil din 2009 o crestere a afacerilor peste media pietei, in conditiile in care piata va intra in normalitate.

De asemenea, seful companiei a precizat ca strategia de a castiga cota de piata nu poate sa fie decat una pe termen scurt si, in curand, societatile de asigurare vor avea ca tinta si profitabilitatea.

"In alte tari, companiile de asigurare au inregistrat pierderi o perioada mai mica de timp, de circa 5-6 ani, comparativ cu piata romaneasca a asigurarilor. Exista o tendinta prea slaba de orientare a asiguratorilor din Romania catre profit, aspect care poate fi observat din rezultatele inregistrate anul trecut", a completat Constantinescu.

Atingerea cotei de piata conduce la faliment

Concurenta acerba ce caracterizeaza piata asigurarilor a determinat majoritatea companiilor sa imbratiseze strategii pentru tintirea cotei de piata, ceea ce a condus la neprofitabilitatea acestora. Confruntarea se manifesta prin preturi promotionale, mai ales  pentru politele auto.

Abordarea nu este tocmai profitabila, dupa cum cifrele o demonstreaza, deoarece atat frecventa daunelor, cat si valoarea acestora au crescut semnificativ in ultimii ani si continua sa creasca. Inca de anul trecut, domnul Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR, avertiza asupra inclinatiei operatorilor de a ignora principiile prudentiale de subscriere .

Acesta sustinea ca preturile la asigurarile Casco ar trebui sa se majoreze cu 30% la nivel de piata, pentru ca asiguratorii locali sa-si poata acoperi cheltuielile si sa redevina profitabili.

Asteptarile optimiste au fost naruite cand s-a tras linie

CSA se arata optimista la inceputul anului trecut, estimand ca piata asigurarilor generale si de viata va creste, cu aproximativ 40%, la aproape 8 miliarde de lei. Timpul a demonstrat  ca piata asigurarilor de viata si generale a crescut cu numai 25,65%, cu o valoare totala a subscrierilor de 7,17 miliarde lei, evident, sub estimari.

Potrivit CSA, se astepta ca asigurarile generale sa genereze in 2007 venituri de circa 6,7 miliarde de lei, dar acestea au adus numai 5,73 miliarde lei, iarasi sub estimari.

"Se prognozeaza ca o contributie semnificativa la aceasta valoare va fi adusa de asigurarile de credite, de garantii si de daune la proprietati, precum si de politele de mijloace de transport auto si cele de asistenta a persoanelor aflate in dificultate in cursul deplasarilor", stipula raportul Comisiei.

Dintre clasele pentru care se mizau cresteri, asigurarile de credite au cunoscut o crestere de numai 6,9%, in conditiile in care indemnizatiile platite au crescut cu 13,3%. Politele mijloacelor de transport au cunoscut cresteri semnificative in 2007, de 46%, ca si asigurarile pentru persoanele aflate in dificultate, de 30,98%. Rezultatele nu trebuie sa bucure prea mult, deoarece si aceste clase au fost cele pentru care s-au platit cele mai multe despagubiri.

Previziuni optimiste pentru 2008 pe baza asigurarilor auto

Piata asigurarilor din Romania poate atinge un nivel de prime brute subscrise de circa 7,5 miliarde euro pana in 2017, in conditiile in care piata va afisa o crestere medie anuala in euro de 13-15%, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

"Pentru 2008 estimam o crestere de 25-26% fata de 2007, in special pe segmentul auto si pe cel de asigurari de viata , urmand ca din 2009-2010 ritmul anual de crestere al pietei asigurarilor sa incetineasca", declara Toncescu in luna martie. Ea a adaugat ca ritmul de crestere pe segmentul de asigurari de viata a fost de 26% in 2007 fata de 2006 (de la 9% in 2006 fata de 2005).

"Aceasta crestere pe segmentul de asigurari de viata arata faptul ca oamenii constientizeaza importanta acestei asigurari", a explicat presedintele CSA.

continuarea in Curierul National

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea