Financiar

Asigurarile unit-linked ne vor aduce 30% din business anul viitor

Pe piata asigurarilor de viata legate de fonduri de investitii se lupta in prezent opt companii, iar numarul clientilor cu astfel de polite este estimat la o jumatate de milion.
 
Asigurarile de viata unit-linked, adica politele legate de fonduri de investitii, vor reprezenta anul acesta 10% din afacerile Grawe Asigurari de Viata , iar in 2009 aportul acestora la primele brute subscrise va creste la 30%, estimeaza directorul general al companiei, Peter Kasyk.

Grawe a inceput sa vanda asigurari unit-linked luna trecuta, cand a lansat doua astfel de produse, Grawe Apollo (in euro) si Grawe GaliLEI (in lei).

Asigurarile unit-linked sunt polite de viata legate de fonduri de investitii, cea mai mare parte din prima platita de asigurat fiind plasata in aceste fonduri.

Clientul este cel care isi asuma riscul acestor investitii, care ii pot aduce atat profit, cat si pierderi. De obicei, asigurarile unit-linked sunt investitii profitabile pe termen lung. "Anul acesta ne-am propus sa avem o crestere normala a primelor brute subscrise, de circa 20%.

Asigurarile unit-linked vor reprezenta 10% din vanzari, iar anul viitor vor creste la 30%, ceea ce inseamna circa 50.000 de contracte. Politele unit-linked sunt foarte afectate acum de mersul economiei, ajunge doar sa ne uitam la ce se intampla pe Bursa", spune Kasyk.

In primele cinci luni ale acestui an, cele circa 40 de fonduri atasate asigurarilor unit-linked au inregistrat randamente cuprinse intre -22% si 8%, din cauza turbulentelor de pe pietele financiare, jumatate din fonduri fiind pe minus fata de inceputul anului. Pe piata asigurarilor unit-linked se lupta companiile Allianz-Tiriac, Interamerican, ING Asigurari, Aviva, , AIG Life, Generali si, mai nou, Grawe.

"Cred ca numarul clientilor cu polite unit-linked este de circa 500.000, acestia reprezentand jumatate din piata asigurarilor de viata", afirma seful Grawe.

Grawe este unul din primii cinci jucatori din piata asigurarilor de viata, cu afaceri de 30,4 milioane de euro anul trecut, in crestere cu 66%, si un profit net de 2,4 milioane de euro, dublu fata de anul anterior.

Compania se pregateste acum de o achizitie in asigurari generale, iar tranzactia ar putea fi incheiata la sfarsitul trimestrului trei. Recent, Grawe a finalizat un due-dilligence (audit in vederea preluarii) la Asito Kapital (fosta Lukoil Asito), asiguratorul captiv al companiei petroliere Lukoil.

"Pana acum ne-am uitat la 4-5 companii, iar lucrurile care nu ne-au placut au fost structura portofoliului sau faptul ca afacerile depindeau prea mult de actionarul majoritar", sustine Kasyk.

El spune ca in fiecare an companiile de asigurari se scumpesc, in principal din cauza cresterii pietei, si ca unele tranzactii, cum ar Asiban sau BT Asigurari, s-au facut la preturi prea mari. Aceste doua companii au fost preluate de grupul francez Groupama, in cazul Asiban pretul, de 350 mil. euro, fiind dublu fata de primele brute subcrise, in timp ce la BT Asigurari multiplul a fost de peste 1,2.

"Noi cautam o companie cu un portofoliu mai diversificat. Daca 90% din afaceri sunt polite RCA , nu va fi o experienta fericita. Pe de alta parte, si la asigurari property depinde daca este vorba de asigurari de locuinte, ceea ce ar fi un caz bun, sau de asigurari industriale, unde situatia este buna doar in cazul in care acestea sunt reasigurate", explica directorul general al Grawe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea